Reistips voor een vakantie naar Tsjechië

De eerste weken van 2017 zijn alweer voorbij gevlogen en iedereen is druk bezig met het maken van nieuwe vakantieplannen. Waar gaan we dit jaar naartoe? Tsjechië is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt, maar het is een waanzinnig vakantieland. Het land herbergt prachtige steden, historische stadjes, uitgestrekte bossen, afwisselende landschappen en het lijkt soms alsof de tijd stil heeft gestaan. Daarnaast is het ook een betaalbare bestemming. Dit zijn onze reistips voor Tsjechië in 2017.

Elbe route. Foto van Petr Polák. ©CzechTourism

Elbe route. Foto van Petr Polák. ©CzechTourism

1. Skiën in het Ertsgebergte

Een wintersport naar Tsjechië heeft allerlei voordelen. Het is betaalbaar, er zijn gezellige stadjes in de nabije omgeving en de gebieden zijn zeer geschikt voor wie nog nooit op de latten heeft gestaan. Het Ertsgebergte vormt de grens tussen Tsjechië en Duitsland en de hoogte bergtop aan de Tsjechische kant heet Klínovec (1244 m). Skiareal Klínovec is het grootste skigebied in het Ertsgebergte. Samen met het Duitse skicentrum Fichtelberg bieden de twee skicentra een gezamenlijke skipas aan en er is een skibus die de gebieden met elkaar verbindt. Het gebied heeft 33 km aan skipistes in alle moeilijkheidsgraden. Ook is er een snowpark met veel sprongen en obstakels te vinden. Het gebied denkt tevens aan de kleine bezoekers, waarvoor een kinderskipark ter beschikking is.

 

 

2. Fietsen langs de Elbe

Tsjechië is een uitstekend fietsland. De trajecten zijn goed aangegeven en voeren door bossen, langs rivieren en leuke stadjes. De Elbe route is de populairste fietsroute in Tsjechië en is voor iedereen geschikt vanwege de geringe hoogteverschillen. Het traject maakt deel uit van EuroVelo, het netwerk van fietsroutes door Europa. Dit lange afstandspad loopt van Duitsland helemaal naar de bron van de rivier de Elbe in het Reuzengebergte te Tsjechië. Het Tsjechische gedeelte, genaamd Labská Stezka, is 370 km lang en doorkruist pittoreske plaatsjes zoals Děčín, Mělník en de historische bisschopstad Litoměřice. Op zoek naar een overnachting? Onderweg zijn er voldoende fietsvriendelijke campings en hotels te vinden.

 

 

3. Bier en wandelen in het Reuzengebergte

Een combinatie die voor veel mensen perfect is en dat is precies wat 4 mini-brouwerijen in het hoogste gebergte van Tsjechië ook dachten. Zij ontwikkelde de ‘Krkonose Bierroute’. Al wandelend ontdek je het natuurgebied en kom je bij de hoogstgelegen brouwerijen van Tsjechië. In totaal is de wandeling 22 km lang, maar deze kan ook gemakkelijk worden verlengd. Wie het lekker rustig aan wil doen, je wilt tenslotte alle biertjes kunnen drinken, kan ook overnachten in een van de pensions.

Brouwerij Parohac. Foto van Jan Hocek. ©CzechTourism

Brouwerij Parohac. Foto van Jan Hocek. ©CzechTourism

4. Colours of Ostrava; het grootste muziekfestival

Velen weten het niet, maar Tsjechië is ook hartstikke hip en dat kan je ervaren tijdens het muziekfestival Colours of Ostrava van 19 tot 22 juli. Dit vierdaagse muziekfestival vindt plaats in Oost-Tsjechië in de stad Ostrava op een te gekke locatie, namelijk rondom een oude staalfabriek. Diverse podia staan in het 300 hectare industrieterrein. Artiesten die dit jaar zullen optreden zijn o.a. Norah Jones, Birdy en Imagine Dragons. Niet geheel onbelangrijk: Een ticket voor 4 dagen kost slechts 88 euro.

Colours of Ostrava. Foto van Matyas Theuer. ©CzechTourism

Colours of Ostrava. Foto van Matyas Theuer. ©CzechTourism

5. Barok festival in Český Krumlov

In Tsjechië staat 2017 in het teken van barok. Het land herbergt namelijk vele barokke schatten en niet alleen in Praag. In het Zuid-Boheemse stadje Český Krumlov lijkt het alsof je honderden jaren terug de tijd ingaat, maar tijdens het barok festival wordt het nog realistischer. Van 15 tot 17 september wordt het evenement gehouden en vinden er op diverse plekken voorstellingen plaats, die gepaard gaan met prachtige kostuums, dans en muziek zoals in tijd van de barok.

Barokfestival. ©CzechTourism

Barokfestival. ©CzechTourism

6. Alternatieve stedentrip Kutná Hora

Het mijnersstadje Kutná Hora ligt slechts op een uurtje rijden van Praag. De stad is compact en verdwalen is hier bijna onmogelijk, maar de sfeer is er heerlijk. Minder toeristen als in Praag, maar alsnog is er voldoende te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de St. Barbara kathedraal en het Ossuarium van Sedlec, een kerk verfraaid met duizenden botten. Het zilvermuseum en een spannend bezoek aan de zilvermijn is ook een aanrader. Gewapend met een witte doktersjas, helm en lamp ontdek je het donkere gangenstelsel. Eettip: Restaurant Dačický. Voor een ultieme Tsjechische gastronomische ervaring.

St. Barbara kathedraal in Kutna Hora. Foto van Libor Svácek. ©CzechTourism

St. Barbara kathedraal in Kutna Hora. Foto van Libor Svácek. ©CzechTourism

7. Wijnfestivals in Zuid-Moravië

Zuid-Moravië staat bekend als hét wijngebied van Tsjechië. Wijngaarden en wijnkelders zijn hier overal te vinden. De laatste jaren is de kwaliteit van de wijn in Tsjechië vele malen beter geworden en daar zijn ze in Zuid-Moravië erg trots op. De wijn vloeit rijkelijk in september. Dan vinden namelijk de wijnfestivals plaats in bijna elk dorp. Tip: Fiets één van de vele Moravische wijnroutes en stap onderweg zo nu en dan af voor een wijntje. Het grootste wijnfeest is in het charmante stadje Mikulov.

Foto van David Marvan. ©CzechTourism

Foto van David Marvan. ©CzechTourism

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.