Elbphilharmonie Hamburg feestelijk geopend

De Elbphilharmonie Hamburg is feestelijk geopend met een openingsplechtigheid en het eerste concert. Het gebouw is het nieuwe hart van de muziekmetropool Hamburg. In zijn architectuur evenals in zijn programma combineert het spectaculaire concertgebouw artistieke excellentie met maximale openheid.

De door het architectenbureau Herzog & de Meuron ontworpen Elbphilharmonie bestaat uit een voormalig pakhuis gecombineerd met een nieuwe, glazen opbouw met golvend daklandschap. Naast 3 concertzalen biedt het gebouw plaats aan onder andere een hotel en een openbaar toegankelijk uitzichtplatform dat het karakter van Hamburgs nieuwe herkenningsteken als ‘huis voor iedereen’ onderstreept.

 

 

De feestelijke opening werd ingeleid door een openingsplechtigheid in de Grote Zaal. De bondspresident Joachim Gauck, de burgemeester van Hamburg Olaf Scholz, Jacques Herzog van het architectenbureau Herzog & de Meuron en de directeur Christoph Lieben-Seutter hielden ieder een toespraak. Onder de gasten waren de Duitse bondskanselier Angela Merkel en talrijke andere hooggeplaatste gasten uit politiek en cultuur.

 

 

Indrukwekkend openingsconcert

In de Grote Zaal speelde het NDR Elbphilharmonie Orchester onder leiding van hoofddirigent Thomas Hengelbrock samen met het koor van de Beierse Omroep en gerenommeerde gastsolisten zoals Philippe Jaroussky (contratenor), Hanna-Elisabeth Müller (sopraan), Wiebke Lehmkuhl (mezzosopraan), Pavol Breslik (tenor) en Bryn Terfel (bas-bariton). Tot de hoogtepunten telde de wereldpremière van een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd werk van de hedendaagse Duitse componist Wolfgang Rihm: Reminiszenz. Triptychon und Spruch in memoriam Hans Henny Jahnn für Tenor und Großes Orchester. (Reminiscentie. Drieluik en spreuk in memoriam Hans Henny Jahnn voor tenor en groot orkest). Daarna speelde het orkest een speciaal voor de gelegenheid samengestelde selectie van werken uit verschillende eeuwen die een eerste, overweldigende indruk gaf van de geweldige akoestiek van de Grote Zaal, waarvoor de beroemde Japanse akoesticus Yasuhisa Toyota verantwoordelijk is. De concertavond bereikte zijn hoogtepunt in het laatste deel van Beethovens negende symfonie waarvan het slotkoor Freude schöner Götterfunken op onovertroffen wijze de emoties tijdens de opening van het nieuwe concertgebouw tot uitdrukking bracht.

Lichtshow op de gevel

Tijdens het concert veranderde de gevel van de Elbphilharmonie in een lichtshow. De muziek die in de Grote Zaal te horen was, werd direct vertaald naar kleuren en vormen geprojecteerd op het gebouw. Duizenden toeschouwers bewonderden Hamburgs nieuwe herkenningsteken, de kleurrijk fonkelende Elbphilharmonie.

Kaarten voor de Elphi

De concerten in de Elbphilharmonie in het lopende seizoen zijn uitverkocht. Als er voor evenementen kaarten beschikbaar zijn, staat dit op de website van Elbphilharmonie. Het programma voor het seizoen 2017/2018 wordt waarschijnlijk in april 2017 bekendgemaakt. In de nieuwsbrief van de Elbphilharmonie is te lezen wanneer de voorverkoop voor nieuwe evenementen begint. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan op de website van Elbphilharmonie.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.