Arm en rijk in de stad in 2017 belicht door Haagse instellingen

De kloof tussen arm en rijk in Nederland lijkt de laatste jaren steeds dieper te worden. Ongelijkheid is een van de meest prangende, en meest bediscussieerde problemen van deze tijd, ook in Den Haag.

F. Arntzenius, Lucifermeisje, collectie Haags Historisch Museum

F. Arntzenius, Lucifermeisje, collectie Haags Historisch Museum

Stad van zand en veen

De stad, vaak getypeerd als ‘stad van zand en veen’, kent historisch gezien grote verschillen. In 2017 besteedt een aantal Haagse instellingen aandacht aan deze ongelijkheid, vroeger en nu. Het Haags Historisch Museum organiseert van 29 april t/m 3 september de tentoonstelling Arm en Rijk / Rijk en Arm, terwijl het Haags Gemeentearchief met een tentoonstelling in het Atrium een aantal hedendaagse initiatieven om armoede te bestrijden belicht. Ook wordt een boek gepresenteerd over de geschiedenis van de protestantse diaconie van Den Haag, geschreven door historicus Jurjen Vis, en er zijn plannen voor een presentatie over de geschiedenis van de kerkelijke armenzorg in de Kloosterkerk in de zomermaanden.

 

 

Veel Haagse huishoudens moeten rondkomen van een inkomen onder de armoedegrens; bijna 1 op de 4 Haagse kinderen groeit op in armoede en ruim 14.000 65+ huishoudens heeft een laag inkomen. In de tentoonstelling in het Atrium belicht het Haags Gemeentearchief van mei t/m juni een aantal hedendaagse initiatieven die gelijke kansen voor kinderen, participatie onder ouderen en het tegengaan van schulden stimuleren.

 

 

Tentoonstelling

In de tentoonstelling Arm en Rijk / Rijk en Arm in het Haags Historisch Museum komen thema’s als stadsontwikkeling, huisvesting, dagelijks leven en vrijetijdsbesteding aan bod. De focus ligt op Den Haag rond 1900, met uitstapjes naar vroeger en nu. Hoe groot was de afstand tussen arm en rijk vroeger? Hoe leefde men naast en met elkaar? Welke successen werden geboekt bij armoedebestrijding en hoe is het denken over armoede veranderd?

Bij de tentoonstelling worden verschillende activiteiten aangeboden, zoals museumlessen en lesmateriaal voor scholen, lezingen en wandelingen en bezoeken aan het oudemannenhuis in de Oude Molstraat.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.