Nieuwe VPRO-reisserie Made in Europe met Dimitri Verhulst

Aan de hand van de meest uiteenlopende culturele iconen van Beethoven tot Pussy Riot, van James Joyce tot de minirok, en van Dracula tot Lego, ontrafelt schrijver Dimitri Verhulst de Europese identiteit in de nieuwe achtdelige VPRO-reisserie Made in Europe. De documentaireserie, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Pieter Steinz wordt vanaf 12 februari wekelijks uitgezonden om 20.15 uur op NPO2.

Het VPRO programma: Made in Europa. Foto Reinier van Brummelen

Het VPRO programma: Made in Europa. Foto Reinier van Brummelen

Opzoek naar cultureel DNA

In een tijd waarin Europa onder vuur ligt, en veel van zijn inwoners vraagtekens plaatsen bij zijn betekenis, gaat Dimitri Verhulst op zoek naar het culturele DNA van ons werelddeel. Verhulst blijft weg van bureaucratie en financiële crises, maar reist kriskras door het Europa dat leeft in de boeken die we lezen, de films die we zien en de muziek waarnaar we luisteren.

 

 

Ode aan de vrije geest

Made in Europe is gebaseerd op de bestseller van Pieter Steinz, een caleidoscopische reeks essays over honderden culturele iconen uit Europa. Hierbij spitst de serie zich toe op acht grote thema’s die gerelateerd zijn aan vrijheid: Rebellie, Religie, De Vrije Vrouw, Verbeelding, De Duistere Kant, Verlangen, Vernieuwing en Idealen.

 

 

Made in Europe laat zich daarmee ook bekijken als een ode aan de vrije geest, aan individualiteit en aan de vrije expressie. De iconen, die in een enkel geval al eeuwenoud zijn, worden steeds in relatie met het huidige Europa belicht.

Het VPRO programma: Made in Europe. Foto van Reinier van Brummelen

Het VPRO programma: Made in Europe. Foto van Reinier van Brummelen

Aflevering 1: Rebellie – 12 februari

In de eerste aflevering Rebellie onderzoekt Dimitri Verhulst het verband tussen Socrates, Pippi Langkous, punk en Jacques Brel. Hij reist onder meer naar Athene, de bakermat van de Europese cultuur waar Socrates de autoriteiten bleef bekritiseren. Hij laat zien hoe Jacques Brel het kleinburgerlijke milieu waarin hij opgroeide ontworstelde en niet alleen uitgroeide tot een van de grootste chansonniers, maar later ook een voorbeeld werd voor menig punker. Verhulst praat met leden van de Russische band Pussy Riot die revolteren tegen het bewind van Poetin anno nu en portretteert Zweedse vrouwen en mannen die in Pippi Langkous een leven lang een opstandig rolmodel zien. De geest van Socrates waart nog altijd rond.

  • Aflevering 1: Rebellie – 12 februari
  • Aflevering 2: Religie – 19 februari
  • Aflevering 3: De vrije vrouw – 26 februari
  • Aflevering 4: Verbeelding – 5 maart
  • Aflevering 5: De duistere kant – 12 maart
  • Aflevering 6: Verlangen – 19 maart
  • Aflevering 7: Vernieuwing – 26 maart
  • Aflevering 8: Idealen – 2 april

Made in Europe online

VPRO en Canvas trekken online samen op om met de reisserie Made in Europe het publiek te stimuleren niet alleen in gesprek, maar ook actief aan de slag te laten gaan met eigen culturele passies. Aanvullende programma- en afleveringsinformatie voorafgaand en na afloop van de uitzendingen is te vinden op de site. De hashtag voor social media is #madeineurope.

Het VPRO programma: Made in Europe. Foto van Reinier van Brummelen

Het VPRO programma: Made in Europe. Foto van Reinier van Brummelen

Wie is Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (1972) werd geboren in Aalst. Hij wordt gezien als een van de grote schrijvers van de Lage Landen. Zijn werk verschijnt in meer dan twintig talen en werd bekroond met verschillende literaire prijzen.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.