Deense stad Aarhus in 2017 de Culturele Hoofdstad van Europa

Van iconische internationale werken tot typisch Deense producties, het programma van Aarhus als Culturele Hoofdstad van Europa én als Europese Regio van de Gastronomie belooft een breed en gevarieerd cultureel aanbod voor 2017.

Isbjerget Aarhus. Foto van Kim Wyon

Isbjerget Aarhus. Foto van Kim Wyon

Officiële programma

Op 12 oktober jl. werd het officiële programma in de 2e stad van Denemarken gepresenteerd met het daarbij behorend programmaboekje van 500 pagina’s. Koningin Margrethe II, beschermvrouwe van Aarhus 2017, nam het 1e exemplaar in ontvangst.

 

 

“Aarhus 2017 wordt een creatieve krachtmeting met nieuwe projecten, speciale commissies, premières, festivals en events”, aldus Rebecca Matthews, directeur van de Europese Culturele Hoofdstad Aarhus 2017. “Wij hopen dat de verschillende perspectieven en de energie van de vele artiesten als katalysator zullen fungeren voor veranderingen.” Met ‘Let’s Rethink’ als rode draad worden de disciplines architectuur, gastronomie, kunst en cultuur tegen het licht gehouden, zodat niet alleen de vele duizenden professionals, maar ook bezoekers aan de hand van het thema meedenken over dingen die op dat moment in de maatschappij plaatsvinden. Om dit te bereiken staan er 4 grote evenementen, 12 zogeheten ‘full moon’ happenings en meer dan 300 projecten gepland.

 

 

Elke dag een belevenis

Om de stad op de kaart te zetten zal Aarhus ook de regio Midden-Jutland met 19 gemeenten nauw betrekken bij het culturele programma voor 2017. Zo zal in de stad Randers 2 dagen lang de ‘full moon’ lichtshow met 3D-projecties ‘Watermusic’ worden opgevoerd, geschreven en geproduceerd door de Deense singer-songwriter Oh Land. Langs de kust bij Aarhus komt het kunstproject ‘THE GARDEN – End of Times, Beginning of Times’ met een lengte van 4 kilometer. Op en rond het met gras bedekte dak van het Moesgaard Museum wordt het spektakelstuk ‘Red Serpent’ vertoond, een show in de openlucht over een held uit de Vikingtijd. Artist-In-Residence Anohni zal gedurende haar verblijf nieuw werk produceren en tentoonstellen, muziek opnemen met het Aarhus Symfonie Orkest en voor een nacht een uniek live optreden verzorgen in het Muziekgebouw. ‘The People’s Faest’, het grootste eetfestijn in de geschiedenis van Denemarken, nodigt iedereen uit om plaats nemen aan een lange tafel op het terrein van Tangkrogen.

Djursland. Foto van Niclas Jessen

Djursland. Foto van Niclas Jessen

Tussen de maaltijden door worden gasten aangespoord om met elkaar in gesprek te gaan over eten. Voor de actieve bezoekers is een nieuwe fietsroute van 450 kilometer uitgezet, die leidt langs culturele attracties, mooie landschappen, nabijgelegen dorpen, meren en de kust bij Aarhus. Een citytrip of een dagtochtje vanaf het vakantieadres in Denemarken? Aarhus is zowel voor volwassenen als kinderen zeker een bezoek waard!

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.