Bekijk de Mondriaanse bloemen van Piet Mondriaan

Het Rijksmuseum toont vanaf 13 december 2016 een selectie vroege bloemtekeningen- en schilderingen van Piet Mondriaan. Het is voor het eerst dat in Nederland aandacht op de bloemen van Mondriaan wordt gevestigd.

kunst-rijksmuseum-roze-binnen

Piet Mondriaan

Piet Mondriaan (1872-1944) tekende en schilderde tussen 1900-1912 verschillende bloemen, zoals de zonnebloem en de chrysant. Op zijn tekeningen gaf Mondriaan meestal één bloem weer; als triomferende solist maar soms ook als kwetsbare eenling. De bloemen kunnen mystieke begrippen uitdrukken en komen voort uit zijn fascinatie voor de cyclus en krachten van de natuur. Deze werken worden in Nederland nog altijd als ‘potboilers’ beschouwd: werken die hij maakte omdat daarvoor wél kopers waren, in tegenstelling tot zijn abstracte werk. De bruiklenen zijn afkomstig uit het Gemeentemuseum in Den Haag en een particuliere collectie.

 

 

De Stijl en Counter culture

Behalve Mondriaans bloemen is een kleine presentatie over De Stijl en Metz & Co: Bart van der Leck te zien, met ontwerpen die Bart van der Leck (1876-1958) maakte voor het warenhuis Metz & Co. Van der Leck stond bekend om zijn gebruik van primaire kleuren en geometrische vormen en werd als voormalig De Stijl-kunstenaar gevraagd om o.a. tapijten, kleuren voor interieurstoffen en een logo te ontwerpen. De ontwerpen zijn tijdelijke bruiklenen van particulieren.

 

 

Ook te zien is een presentatie over de drugscultuur in Amsterdam in de jaren zestig met onder andere de ‘Scroll Homo Sapiens Correctus’ waarmee Bart Huges (1934-2004) een idee voor permanente geestverruiming propageerde. Schenking van de heer W. de Bie, Den Haag, 2016.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.