Russische rijkdom in het Drents Museum

Inmiddels is het een traditie: elk jaar op tweede kerstdag pakt het Drents Museum uit met een grote kostuumshow voor jong en oud. Op maandag 26 december worden tijdens Russische Roulette de rijkdom van het Russische hof en de relatie met het Nederlandse vorstenhuis uitgelicht. De show – natuurlijk geïnspireerd op de tentoonstelling Peredvizhniki – Russisch Realisme rond Repin 1870 – 1900 – start om 13.00, 14.00 en 15.00 uur en is gratis te bezoeken (exclusief museumentree).

Tsarina Maria Fjodorovna, vrouw van tsaar Alexander III en moeder van de laatste Russische tsaar Nicholaas II, maakt haar opwachting tijdens de kostuumshow.

Tsarina Maria Fjodorovna, vrouw van tsaar Alexander III en moeder van de laatste Russische tsaar Nicholaas II, maakt haar opwachting tijdens de kostuumshow.

Kostuumshow

Allerlei kostuums uit de dynastie van de Romanovs, die vanaf 1613 meer dan 300 jaar over Rusland heersten, komen voorbij. Welke kleding droegen bijvoorbeeld de laatste tsaar van Rusland Nicolaas II, zijn vrouw en hun vijf kinderen? Welke Russische invloeden zien we in de kleding van het Nederlandse koningshuis? Net als voorgaande jaren is de organisatie in handen van Stichting Oud-Oranje.

 

 

Rijkdom en Russische Revolutie

De Peredvizhniki stelden eind negentiende eeuw de welvaartsverdeling aan de kaak. De Russische tsaar leidde een welvarend leven, terwijl een groot deel van de bevolking armoedig was. De bevolking kwam hiertegen in opstand en begin twintigste eeuw brak de Russische Revolutie uit. In 1918 kwam de Romanov-dynastie ten einde toen de laatste tsaar en zijn gezin werden gefusilleerd.

 

 

Relatie met andere vorstenhuizen

Ook de relatie tussen het Russische en het Nederlandse koningshuis komt aan bod in de kostuumshow. Hoeveel Russisch bloed heeft onze koning eigenlijk? We weten in ieder geval dat Willem II, koning tussen 1840 en 1849, goed bevriend was met de toenmalige tsaar van Rusland en trouwde met diens zus, Anna Paulowna. Zijn zoon Willem III trouwde met een volle nicht.

Andere activiteiten in de kerstvakantie

Er is tijdens de kerstvakantie nog veel meer te doen in het museum. Zwerf met de hele familie door Peredvizhniki aan de hand van de Familieroute, leer op donderdag 29 december of 5 januari meer over de tentoonstelling tijdens de lezing en doe op zondag 8 januari mee met een instaprondleiding. Geniet daarnaast op de laatste dag van de kerstvakantie van drie optredens tijdens 3×25 minuten Peredvizhniki: het Asser Mannenkoor zingt Russische liederen, Dansgroep Trianthella danst een Russische volksdans en acteurs Dick van Veen en Anna Fado presenteren een dialoog tussen schrijver Lev Tolstoy en zijn muze. Deelname aan de activiteiten is gratis (exclusief museumentree).

De kostuums van Koning Willem II (rechtsmidden) en zijn vrouw Anna Paulowna zijn ook te zien tijdens Russische Roulette.

De kostuums van Koning Willem II (rechtsmidden) en zijn vrouw Anna Paulowna zijn ook te zien tijdens Russische Roulette.

Openingstijden

Dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur
De maandagen 26 december 2016 (tweede kerstdag) en 2 januari 2017 extra geopend.
Op zondag 25 december 2016 (eerste kerstdag) en nieuwjaarsdag is het museum gesloten.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.