Duitsland is dé bestemming voor de kerstvakantie

Voor de ideale kerstvakantie vallen veel bestemmingen snel af. Net iets te ver weg, of juist weer té vertrouwd. Wat je zoekt: genoeg leuke dingen om te doen, een plek waar je mag rekenen op warmte en gezelligheid, met wat buitenlandgevoel. Van een rondleiding met de nachtwachter, een bezoek aan een verkwikkende zoutgrot tot pirouettes draaien op het ijs. Een paar tips, allemaal net over de grens.

Eiszauber Osnabrück: © Joachim Viertel

Eiszauber Osnabrück: © Joachim Viertel

Papenburg en scheepswerf Meyer Werft

In de week van 27-30 december tijdens de ‘Tage der Region’ gaan de entreeprijzen omlaag en zijn er speciale rondleidingen. Omwonenden én toeristen zijn meer dan welkom! Je slaat stijl achterover van de gigantische cruiseschepen die hier gebouwd worden. De techniek, het vernuft, de pure glamour. Dagje uit om niet snel te vergeten.

Bezoekers in de Meyer Werft: © Meyer Werft, fotograaf Michael Wessels

Bezoekers in de Meyer Werft: © Meyer Werft, fotograaf Michael Wessels

Avondwandelingen door donker Bad Bentheim

Tikkeltje spannend, vooral geestig. De ‘Nachtwacht’ laat je de smalste steegjes van het stadje-met-reuzenkasteel ontdekken, plekken waar je in je eentje zou verdwalen. Eigenlijk een acteur, met hier en daar een grap of een lied om het verhaal te vertellen. Aanmelden hoeft niet, gewoon op tijd verzamelen bij de laagst gelegen poort van de burcht: Burgtor 1. Iedere maandag, vrijdag en zaterdag om 21:00 uur. In de kerstvakantie ook op woensdag de 28ste.

 

 

Nog zo’n fijne decembertraditie: schoenzolen bakken in Nordhorn

Niet echt natuurlijk, ‘Schoosollen’ is Nordhorns dialect voor zoete, warme wafels, gebakken op het open vuur van de nostalgische boerderij op het terrein van het Tierpark. Dit jaar op 29 december, van 14:00 tot 21:00 uur. Een kaartje kopen voor de dierentuin (wel een aanrader!) hoeft niet meer vanaf 16:00 uur.

Schoenzolen bakken in Tierpark Nordhorn: © Franz Frieling

Schoenzolen bakken in Tierpark Nordhorn: © Franz Frieling

Wegens succes geprolongeerd: ‘Betaal wat je wil’ voor Allwetterzoo Münster

Het kan nog tot 8 januari, ook op alle feestdagen. Of je nu met een hele schoolklas komt of je gezin van 4, je bepaalt gewoon zelf de entreeprijs. Echt waar. Je ziet dan een van de bijzonderste dierentuinen van Europa: wandelen tussen de waggelende pinguïns, meehelpen met voedertijd, prachtige verblijven voor de leeuwen en olifanten.

 

 

Feestelijke, kunstzinnige videoprojecties in Osnabrück

LICHTE MOMENTE heet het jaarlijkse festijn. Betoverende beelden op bekende en onbekende gevels en muren, in het hippe Heger-Tor-Viertel, bij museum Felix Nussbaum-Haus (van de wereldberoemde architect Libeskind!) en op onverwachte plekken in de toch al zo mooie binnenstad. Gemaakt door 2 videokunstenaars: Italiaan Filippo Berta en Amerikaan Jan Tichy. Nog te bewonderen tot 8 januari, iedere avond van 17:00 tot 22:00 uur.

De verkwikkende zoutgrotten van het Emsland

Zo’n 45 minuten op een relaxbed kan al genoeg zijn om de winter gezonder door te komen – en dan maar langzaam inademen, die heilzame mineralen! Géén sauna, dus je houdt je normale kleren aan. Bijvoorbeeld in Salzgrotte Hasetal in Haselünne, van binnen helemaal bekleed met natuurzuiver steenzout uit de Himalaya! Je loopt op een zacht tapijt van zout uit de Dode Zee.
Wat doet al dat zout in de lucht met je? Het extreem hoge gehalte aan zouten en mineralen blijkt positief te werken bij allerlei klachten en ongemakken: allergie, bronchitis, astma, huidaandoeningen, schildklierfuncties, slaapgebrek, psychosomatische aandoeningen, maar ook verstopte neuzen en andere eindejaarsongemakken. Er zijn ook van dit soort zoutgrotten in Papenburg, Werlte en Haren.

Ook al gezond, maar vooral veel fun: schaatsen op het plein!

Kan op heel wat plekken, en reken maar dat ze er in geslaagd zijn om niet alleen ijs, maar ook aanstekelijke, romantische kerstsfeer te verzorgen. Een van de allerbekendste, veel meer dan alleen ijspret: Ibbenbüren in Ice, tot 8 januari. Op de ijsvloer pal voor het oude Rathaus gebeurt veel: rondje schaatsen, sleetje rijden voor de kleinsten, Eisstockschiessen – het even serieuze als grappige antwoord van de Alpenlanden op curling: schuiven met houten kegels dus. Rond de baan stalletjes en kraampjes, glühwein, warme wafels, pittige braadworst, ‘Oostenrijkse’ gezelligheid met live muziek in de Skihut.

Ietsje meer culinair en wat minder wintersport: de gratis ijsbaan in het pittoreske stadje Ahaus. Na afloop opwarmen in zo’n leuk eettentje of het befaamde restaurant Wirtshaus zum Goldenen Hirschen, waar de zelfgemaakte hertengulasch een begrip is! Op het marktplein van Lingen vind je de grootste ijsbaan van het Emsland. Tot en met 31 december dé plek om kerstsfeer te proeven: schaatsen, Eisstockschiessen, alleen kijken of zelf een keer proberen?

3 keer Osnabrücker Land. Eerst de stad Osnabrück zelf: wat een decor! Schaatsen voor de middeleeuwse Ledenhof, ook wel ‘Oude Munt’. Open t/m 30 december. Ook niet gek: tussen de vakwerkgevels in Georgsmarienhütte, nog tot 8 januari, elke dag vanaf 11:00 uur – alleen Kerstavond en Eerste Kerstdag niet. Een veelbelovende naam voor dikke winterpret: Kufenzauber in Melle. Hartje stad, Starcke-Carree. 31 december is de laatste dag. Voor alle ijsbanen geldt: gratis toegang, schaatsen te huur.

Meer evenementen: www.geheimoverdegrens.nl

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.