Expressionistische schilderkunst en Glühwein in Oldenburg

Voor liefhebbers van expressionistische schilderkunst is een uitstapje naar Oldenburg in december of januari een must. In museum Augusteum is nog tot en met 22 januari 2017 een tentoonstelling met topstukken van de kunstenaarsgroep Die Brücke te zien. Op een steenworp afstand van het museum ligt de sfeervolle kerstmarkt van Oldenburg. Een reden te meer om snel naar Oldenburg te reizen en alvast in kerstsfeer te komen. De kerstmarkt staat nog tot en met 22 december op de pleinen rondom de Lambertikerk.

Deichdurchbruch uit 1910 van Karl Schmidt-Rottluff. Copyright vgbildkunst Bonn

Deichdurchbruch uit 1910 van Karl Schmidt-Rottluff. Copyright vgbildkunst Bonn

Het hele jaar door een leuke winkelstad

In een van de 120 kraampjes met ambachtelijke producten vind je vast wel een paar verrassende cadeaus voor onder de kerstboom. Kun je pas na de kerst? Geen probleem. Winkelen in de gezellige autovrije binnenstad van Oldenburg met zijn vele boetiekjes en speciaalzaken is altijd een feest.

 

 

Expressionistische meesterwerken

Precies een jaar geleden is het Augusteum in Oldenburg na een ingrijpende verbouwing heropend. Als hommage aan de tentoonstelling van de Brücke-kunstenaars Karl Schmidt-Rottluff en Erich Heckel in 1908 presenteert het Augusteum in de grote Galeriesaal meesterwerken van de expressionistische schilders van Die Brücke: Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner, Otto Mueller, Max Pechstein en Karl Schmidt-Rottluff.

 

 

Tussen 1907 en 1912 waren Schmidt-Rotluff, Heckel en Pechstein regelmatige bezoekers van de afgelegen badplaats Dangast, die destijds bij het Groothertogdom Oldenburg hoorde. Hier vond de verandering plaats van het opbrengen van pasteuze verflagen om een ruimtelijke illusie te suggereren naar composities die waren opgebouwd uit vlakken. Enkele topstukken ontstonden in deze tijd.

Shoppen in de kerstsfeer. Fotograaf Torsten Krueger

Shoppen in de kerstsfeer. Fotograaf Torsten Krueger

Naast de bekende thema´s van de Brücke-schilders, zoals stadsleven, circus, landschap, naakt en de mens in de natuur, zijn er ook motieven tentoongesteld die typisch zijn voor de streek rondom Oldenburg. Prachtig zijn bijvoorbeeld de getekende en geschilderde ansichtkaarten die de kunstenaarsvrienden vanuit en naar Dangast verstuurden.
De getoonde werken zijn bruiklenen van het Brücke-Museum in Berlijn.
De tentoonstelling is nog t/m 22 januari te zien. De laatste dag van de kerstmarkt is 22 december.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.