Kom met je kind naar de Wakker Worden Lezingen in Nemo

Met je ogen kun je de wereld om je heen zien. Je kunt zien waar je loopt, wat je eet en welke kleuren er zijn. Maar wat zie je als je blind bent? Weet je dan wanneer het licht of donker is? En hoe weet je dan wat er op je bord ligt tijdens het avondeten? Hersenwetenschapper Romke Rouw van de Universiteit van Amsterdam vertelt kinderen alles over waarnemen en zien tijdens de Wakker Worden Lezing op zondag 11 december in NEMO Science Museum.

Wakker Worden Lezing januari 2016 Wakker Worden Kinderlezing - foto DigiDaan

Wakker Worden Lezing januari 2016
Wakker Worden Kinderlezing – foto DigiDaan

Hoe kijk je nou eigenlijk?

Wat is zien eigenlijk? En hoe zie je precies? Tijdens de Kinderlezing, speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot 12 jaar, zoomt hersenwetenschapper Rouw in op wat er allemaal komt kijken bij ‘zien’. Ze is gespecialiseerd in synesthesie. Als mensen synesthesie hebben, worden hun waarnemingen vermengd: letters hebben voor hen bijvoorbeeld een kleur en vormen een smaak. In hun hersenen worden de prikkels van de zintuigen als het ware door elkaar geschud.

 

 

Rouw weet dus alles van de samenwerking tussen zintuigen en de hersenen. Zo neem je niet alleen waar met je ogen. Je hersenen spelen hierbij een belangrijke rol. Zij vertalen de prikkels die via je ogen binnenkomen in ‘zien’. De prikkels die je ogen waarnemen, komen terecht bij de visuele cortex. Die zorgt ervoor dat de informatie wordt verwerkt. Maar als je blind bent, zijn er geen prikkels om naar de visuele cortex te sturen.

 

 

Kinderen komen er tijdens de interactieve lezing achter wat er gebeurt in de hersenen van iemand die blind is. Ze doen proefjes waarmee zintuigen voor de gek worden gehouden. Wil je weten hoe hersenen werken en zintuigen elkaar kunnen beïnvloeden? Neem zondag 11 december deel aan de Wakker Worden Kinderlezing, om 11.00 en 13.00 uur bij NEMO.

Wakker Worden Lezingen

Tijdens de Wakker Worden Kinderlezingreeks in NEMO staat maandelijks een kindervraag centraal. De interactieve opzet van de lezing prikkelt de nieuwsgierigheid van de kinderen en stimuleert hen om met de wetenschappers mee te denken over het antwoord op de vraag. De Wakker Worden Lezingen zijn een samenwerking van NEMO Science Museum en de Universiteit van Amsterdam.

De lezingen vinden één keer per maand op zondag plaats en worden twee keer achter elkaar gegeven; om 11.00 en om 13.00 uur. Kosten zijn 5,- per losse lezing. Voor UvA-medewerkers en hun kinderen, bij bezit van een toegangskaart voor NEMO of een Museumkaart betaalt u 2,50.

 

 

Ontvang dagelijks het laatste nieuws

Ontdek elke dag gratis een samenvatting met het laatste nieuws en actuele events van wereldwijde bestemmingen. (en we sturen geen spam)

Comments are closed.