Weinig invloed terrorisme op bestemmingskeuze

De keuze van een bestemming voor het houden van een zakelijk event wordt vooral bepaald door de koers van de pond en dollar en in veel mindere mate door de dreiging van terrorisme. Dit bleek afgelopen woensdag tijdens IBTM World in Barcelona. Hoewel event planners veiligheid bovenaan hun agenda hebben staan, speelt de wisselkoers een belangrijkere rol bij de keuze om een MICE event in een bepaalde bestemming te organiseren.

Dr. Rob Davidson

Dr. Rob Davidson

Zo kan het gebeuren dat de recente gebeurtenissen in Brussel weliswaar een grote impact hebben op de toeristen die de stad willen bezoeken, zakelijk zorgen deze gebeurtenissen slechts voor een verschuiving van events. Heidi van Brussel Special Venues, partner van VisitBrussels licht toe:

“We zagen gelukkig dat de impact van de gebeurtenissen in onze schitterende stad niet tot annuleringen van de events leidden bij onze klanten. De meeste klanten verschoven hun event naar een later tijdstip in 2016.”

De Europese landen België, Frankrijk en Duitsland blijven in trek bij event planners. De recente cijfers tonen slechts een lichte daling aan. En dat is een goede constatering geeft Dr. Rob Davidson aan, in zijn Trends Watch Rapport 2016: “België staat nog steeds op de 3e plaats in de top 10 van internationale meetings en blijft onverminderd populair als MICE bestemming”.

België stevig op de derde plaats

Professionals

De event planner is een professional en weegt rationeel alle risico’s af. Uit onderzoek van UIA Associations blijkt dat veiligheid, zoals gezondheid, de politieke situatie en terrorisme pas op de 7e plek komen in hun overweging. Dat staat in groot contrast tot de vakantieganger, die vooral vanuit zijn gevoel reageert.

 

 

Tijdens de Travel Trend Monitor 2016 die tijdens World Travel Market werd gepresenteerd bleek dat terrorisme voor 47% van de Britse vakantiegangers een zorg is. Maar liefst 75% van de reisbedrijven geeft aan dat terrorisme impact heeft op hun bedrijf. Het Continue Vakantie Onderzoek van NBTC-NIPO bevestigt dit voor de Nederlandse markt. Directeur Ad Schalekamp vertelt:

“53% van de Nederlandse reizigers houdt meer dan voorheen rekening met hoe veilig een bestemming is”.

Consumentenmarkt

Op de consumentenmarkt treden wel annuleringen op in de boekingen. Landen als Turkije en Tunesië zien een grote daling, terwijl Spanje dit jaar juist een stijging ziet van 10%. Carriers als KLM en Air Europa bieden voordelige (rechtstreekse) vluchten aan naar Miami waardoor de zonnige ver-weg bestemmingen zoals Florida steeds meer Nederlandse vakantiegangers verwelkomen.

De trend voor 2017: Optimisme

Het algemene oordeel van de trendwatchers voor 2017 is optimistisch. Ondanks de invloeden van Brexit, de olieprijzen en de Italiaanse bankencrisis verwachten de meeste voorspellers een aanhoudende groei van de wereldeconomie. Die groei zal een positieve impact hebben op de MICE industrie.

ibtm-world-2016-timothy

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.