De culinaire highlights van Kroatië

De winter komt eraan: tijd voor culinaire events en lokale seizoensproducten zoals truffels, mandarijnen, pompoenen, kastanjes en granaatappels. Leer de uiteenlopende smaken van het bruisende Kroatië kennen, terwijl je aan een traditioneel wijntje nipt.

230916-buzet-bos-47e8b8-original-1480339130

Truffels zoeken in Istrië

In het winterseizoen is Istrië de place to be vanwege haar wereldberoemde, kostbare truffels. De zwarte truffels en de grote witte truffel – de smaakvolste en duurste – zijn vooral te vinden in de bossen van Istrië. Het zwarte en witte goud van Kroatië komt oorspronkelijk uit de vochtige en grijze bodem van de bossen in de buurt van Buzet. Leer over de geschiedenis van truffels, zelfgemaakte producten zoals truffelolie en geniet van uiteenlopende truffelgerechten van de lokale bevolking.

 

 

De bossen rondom de stad Motovun zijn ook een paradijs voor truffel liefhebbers. Als je tussen oktober en december in de regio bent, moet je zeker op een georganiseerde truffel hunting trip gaan. Tijdens zo’n trip ga je zelf truffels zoeken met speciaal getrainde honden of varkens. Vervolgens kun je leren hoe je deze truffels moet bereiden. Deze unieke truffel ervaring wil je niet missen!

 

 

Tips voor gerechten met truffels: geschaafde verse witte truffels over pasta, risotto, carpaccio, garnalen of omelet; traditionele Istrische pasta fuži of pljukanci met zwarte of witte truffels; truffel ijs en chocoladetruffelcake.

Mandarijnen proeven in Dubrovnik

De zuidelijkste Kroatische provincie, Neretva-Dubrovnik, staat bekend om haar vruchtbare landschap met veel verschillende soorten fruit en groenten. Vooral het gebied langs de rivier Neretva is zeer vruchtbaar en wordt de “vallei van mandarijnen” genoemd. Naast aardappels, watermeloenen en sinaasappels groeien hier namelijk ontzettend veel mandarijnen. Dit gebied meldt een jaarlijkse oogst van maar liefst 60.000 ton mandarijnen!

salade-met-mandarijn-

Op het Dubrovnik Winter Festival vind je een uitgebreid aanbod traditionele gerechten met dit heerlijke seizoensfruit. Dit evenement vindt plaats tussen 19 november 2016 tot 1 maart 2017. Ervaar de parel van de Adriatische kust, terwijl je geniet van heerlijk eten in kleine huisjes in de hoofdstraat Stradun. Daarnaast zijn er tijdens dit festival vele bijzondere evenementen in de theaters, galeries en musea van Dubrovnik.

Tips voor gerechten met mandarijnen: verschillende salades met mandarijnen, vers mandarijnensap en vis en vlees geglazuurd met mandarijn. De schil van de mandarijn wordt vaak gebruikt voor taarten, cakes en jam.

Pompoen & pompoenzaadolie

Of je het nou lekker vindt als soep, nagerecht of in je salade, pompoenen zijn ook in Kroatië een must-try! De regio Slavonië staat bekend om haar pompoenen die verwerkt worden in allerlei soorten gerechten, zoals pompoenstrudel (Bučnica) of romige pompoensoep. Deze en andere gerechten kun je proberen in verschillende restaurants in de regio. Schroom trouwens niet om de lekkerste recepten aan de lokale bevolking te vragen. Dan kun je bij thuiskomst je vrienden en familie verrassen met de Kroatische delicatessen van pompoen. Neem ook zeker een fles pompoenzaadolie mee. Deze typisch Kroatische olie met unieke smaak is heerlijk in salades.

Tips voor gerechten met pompoen: pompoensoep; Bučnica (pumpkin strudel); verschillende salades met pompoenzaadolie.

230920-neretva-fa6d51-original-1480339385

Granaatappels en chocolade

Granaatappels zijn winterfruit en zijn behalve gezond ook heel smaakvol en geschikt voor veel verschillende gerechten. Deze vrucht is niet alleen lekker als garnering, maar wordt ook gebruikt tijdens het koken en bakken en voor diverse alcoholische en non-alcoholische dranken. Granaatappels hebben verschillende smaken. Sommige zijn relatief zoet en daardoor geschikt voor het bakken of als garnering voor nagerechten. Andere zijn wat zuurder en daardoor geschikter voor dranken en salades. Granaatappelbomen groeien in alle regio’s van Kroatië, waardoor je op alle plekken in Kroatië kan genieten van deze gezonde vrucht.

230922-chocolade-praline-6f39d9-original-1480339524

Een andere zoete lekkernij om de winter mee op te fleuren is de grote verscheidenheid aan chocolade in Kroatië. Bezoek een chocolade wonderland tijdens het Chocolate Festival in Opatija. Van 2 tot 4 December heb je de kans om zoveel chocolade specialiteiten te eten als je wil!

Tips voor gerechten met granaatappels en chocolade: granaatappel sap en siroop; diverse granaatappel taarten en cakes; seizoensgebonden salades met pompoenzaadolie; kip en rood vlees geglazuurd met granaatappels; chocolade bonbons, pralines en warme chocolademelk.

Kastanjes

Kastanjes of “maruni”, zoals de locals in Kvarner ze noemen, zijn in de winter erg populair in Kroatië. De maruni groeit langs de Opatija Riviera aan de voet van de berg Učka en is groter en zoeter dan doorsnee kastanjes. De maruni is een van de belangrijkste exportproducten van deze regio, naast andere exportproducten zoals olijven, kersen en wijn. Geniet van geroosterde maruni, kastanjetaart, kastanjepuree of kastanjegoulash. Kom snel en probeer deze specialiteiten voordat het seizoen voorbij is!

-chocolade-taart-original-

Tips voor gerechten met kastanjes: kroštule (gefrituurde reepjes van meel met boter, ei, citroenschil, suiker en zout) met kastanjes; kastanjesoep; kastanjepannenkoek.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.