Perfect jaar voor toerisme in Kroatië

Kroatië verwelkomde 8,5% meer toeristen in 2015 en zag een groei van 6,9% meer overnachtingen in vergelijking met 2014. Nederlandse toeristen behoren tot de top 10 sterkste markten.

Een prachtige baai in Kroatië

Een prachtige baai in Kroatië

Uitstekende resultaten

Toerisme in Kroatië heeft uitstekende resultaten geboekt in 2015. Van januari tot en met december waren er volgens officiële data van de verkeersbureaus in Kroatië 14,9 miljoen aankomsten (een groei van 8,5% ten opzichte van het jaar ervoor) en 80 miljoen overnachtingen (een groei van 6,9% ten opzichte van 2014). In het Adriatisch kustgebied blijkt uit de data dat er 13,1 miljoen aankomsten waren (een groei van 8%) en 76,8 miljoen overnachtingen (een groei van 6,7%).

 

 

Het binnenland kent een nog grotere groei in aankomsten en overnachtingen dan het Adriatische kustgebied. De aankomsten in het binnenland namen met 13,5% toe door 724 duizend aankomsten en het aantal overnachtingen groeide met 13,4% met 1,5 miljoen overnachtingen. Deze resultaten laten zien dat Kroatië veel te bieden heeft, niet alleen in de zomermaanden en aan het kustgebied, maar ook het binnenland en alle overige seizoenen in een jaar worden populairder.

 

ZIE OOK: De kerstmarkt in Zagreb verkozen tot beste van Europa

 

Buitenlandse versus binnenlandse toeristen

In vergelijking met 2014 kwamen en overnachten er meer buitenlandse en binnenlandse toeristen in Kroatië. In 2015 verwelkomde Kroatië 13,2 miljoen buitenlandse toeristen, een groei van 8,34%, en telde 72,3 miljoen overnachtingen, een groei van 6,76%. Bij de aankomst van binnenlandse toeristen is een groei waar te nemen van 10,13% in aankomsten en 8,45% in overnachtingen. De toeristen genoten onder andere van het buitenseizoen, waarbij de sfeer nog kalmer en meer relaxed is, waardoor het ‘echte’ Kroatië nog intenser kan worden ervaren.

Vijf sterkste markten in overnachtingen

De vijf sterkste markten in het aantal overnachtingen in de periode januari-december 2015 zijn: Duitsland met 16,8 miljoen overnachtingen (21,4%), Slovenië met 8,2 miljoen overnachtingen (10,25%), Oostenrijk met 6,5 miljoen overnachtingen (8,14%), Tsjechië met 5,1 miljoen overnachtingen (6,4%) en Italië met 5 miljoen overnachtingen (6,29%). Nederland staat op de 9e plaats met een aandeel van 3,2%.

Populairste regio’s aan de kust

Kroatië heeft één van de meest indrukwekkende kustlijnen ter wereld; met haar 5,385 km is het de 6e langste kustlijn in Europa. Het zal geen verassing zijn dat deze regio veel toeristen trekt. De Dalmatische kust is de populairste kustregio in 2015, met 6,5 miljoen aankomsten (een groei van 7,31%) en 37,8 miljoen overnachtingen (6,65 % groei). In Istrië waren er 3,6 miljoen aankomsten (8,72% groei) en 23,6 miljoen overnachtingen (5,95% groei). Kvarner telde 2,5 miljoen aankomsten en 13,2 miljoen overnachtingen (7,82% groei).

Populairste regio’s in het binnenland

Met zijn rivieren, bronnen, bergen, bossen, ongerepte oerwouden, meren, kloven en grotten heeft het binnenland van Kroatië de hoogste concentratie nationale en natuurparken – de meest iconische is het Plitvice Nationale Park, die bezoekers betovert met de schoonheid van 16 schitterende meren en meer dan 129 soorten vogels. De Karlovac-regio is de meest populaire regio in het Kroatische binnenland. Het kent een grote groei in aankomsten – 16,37% met 230 duizend aankomsten en 18,04% groei in overnachtingen door 375 duizend overnachtingen. De groeiende populariteit van het binnenland is te danken aan het promoten van de buitengewone natuurlijke en architectonische diversiteit.
De winterperiode in Europa heeft veel te bieden, maar Zagreb brengt dit tot een hoger niveau met de welbekende award-winnende kerstmarkt. De stad wordt verlicht met duizenden tinten goud en ontelbare kerstlichtjes, waardoor een wonderlijke en warme sfeer wordt gecreëerd. Zagreb is the place to be in de kerstperiode! De hoofdstad zag een groei van 11,99% aankomsten in vergelijking met het jaar ervoor (1 miljoen) en 12,63% groei in overnachtingen (1,8 miljoen).

 

 

Comments are closed.