Bekijk de succesvolle afsluiting van PAN Amsterdam 2016

De 30e editie van PAN Amsterdam – de jaarlijkse beurs voor kunst, antiek en design in RAI Amsterdam – beleefde op de slotdag een ongekend drukke toeloop. Het totale aantal bezoekers lag rond 38.000. Uit een peiling onder de deelnemende handelaren komt het beeld naar voren van een welwillend maar aarzelend publiek waar het om de aankoop van grotere en kostbare stukken gaat.

strand-zee-3-kinderen

Niettemin werd er tijdens de beurs goede zaken gedaan. Het eerste weekend van PAN was wat verkopen betreft al goed van start gegaan, en dat gold ook voor de verkopen in het laatste weekend. Vooral 19e-eeuwse schilderkunst, hedendaagse kunst, fotografie, juwelen en kunstsieraden, prenten, etnografica en (vintage) design bleken in trek te zijn. Bovendien verwachten veel deelnemers, afgaand op het aantal nog lopende opties en de serieuze interesse, een positieve spin off na de beurs.

Dynamiek en beleving op PAN

Nieuw dit jaar waren de interactieve presentaties op het PAN Podium. Het afwisselende programma trok voortdurend belangstelling. Meer dynamiek en beleving was onderdeel van de vernieuwde opzet van de beurs, met een veranderde indeling en inrichting. Patrick van Maris, directeur van PAN Amsterdam: “De meer eclectische indeling van de beurs sluit goed aan bij de manier waarop mensen tegenwoordig kunst beleven en aankopen. Zowel onze deelnemers als bezoekers gaven aan aangenaam verrast te zijn.”

 

 

Bijzondere verkopen

Na een goed resultaat in de eerste dagen van de beurs werden er in de loop van de week en het laatste weekend bijzondere verkopen gemeld. Kunsthandel A.H. Bies verkocht een groot zomerlandschap met koeien aan het water door Willem Roelofs, een Amsterdams stadsgezicht door G.H. Breitner en winterlandschappen door Louis Apol en Andreas Schelfhout. “Opvallend was dat we op Dep Art, Pittura R van Pino Pinelli. Foto: Harry Heuts iedere dag van de beurs een of meer zaken deden”, aldus Mari Bies. Ook Arnold Ligthart verkocht een Breitner met de titel De Generale Staf (1883). Nieuwe deelnemer Aen t’ Sanderhof Fine Art was opgetogen over de verkopen. Met name 19e-eeuwse schilderkunst deed het goed, met onder andere een verkoop van een winterlandschap van Charles H.J. Leickert. Galerie Dom ‘Arte presenteerde een solotententoonstelling van de Kunstenaar van het Jaar: Marc Mulders en verkocht een belangrijk deel van zijn ‘lichtschilderijen’. Ook nieuwkomer Van Zijll Langhout / Contemporary Art presenteerde een solotentoonstelling. Hier was de eyecatcher een installatie van videobanden van Joep van Liefland. Een jonge kunstliefhebber kocht 1 van de 4 vitrines aan als eerste verzamelobject.

De Italiaanse deelnemer Dep Art uit Milaan is zeer tevreden dit jaar en verkocht al vroeg meerdere werken van Pino Pinelli, waaronder het opvallende Pittura R. Bij Contempo Galerie was het werk van Joep Linssen, Jan Ros en Hans Boer populair en werd veel verkocht. Collectie Harms Rolde trok de aandacht met 2 grote portretten fotografische olieverfschilderijen, van Christiane Vleugels, die beide werden verkocht. Een boslandschap van enorm formaat, 2,5 x 3,5 meter, van de jonge Duitse belofte Anna Bittersohl bij Rutger Brandt Gallery verhuist naar het tuinhuis van een Amsterdams grachtenpand. Nieuwkomer Seelevel Gallery deed op de beurs goede zaken met gezeefdrukt fotografiewerk op messing van Tanja Engelberts. 10 van de 15 edities Bozeman’s Curse gingen weg op de beurs (nu uitverkocht).

 

 

In de categorie juwelen vond bij Steltman Juwelier de speciaal voor de beurs ontworpen collectie jade sieraden gretig aftrek. Eigenmann Juwelen verkocht een kostbaar Zuidzee-parelcollier met ebbenhouten sluiting met diamanten. Marjan Sterk Antique Jewellery was blij met de verkoop van een zilveren hanger en ring van Chris Steenbergen, een van de belangrijkste Nederlandse edelsmeden uit de tweede helft van de 20e eeuw. Er was ook veel belangstelling voor moderne kunstsieraden bij onder andere Galerie Rob Koudijs en Marzee.

Onno van Seggelen

Nieuwkomer op de beurs Onno van Seggelen, gespecialiseerd in 16e-20eeeuwse tekeningen en prenten, was zeer ingenomen met de aankoop door een museum van zijn topstukken van Jacob de Wit Allegorie op zomer en lente, allegorie op de vijf zintuigen (1747). Bij Inter-Antiquariaat Mefferdt & De Jonge ging de enige kaart waar ooit een gedicht over geschreven is, de beroemde wandkaart van Den Haag, gemaakt door Cornelis Elandts, naar een nieuwe eigenaar. Het Dordrechts museum kocht studie voor Hemelse en Aardse liefde van Jan Sluijters (1881-1957) bij Kunsthandel Dolf D. van Omme. Kunstconsult, dat eerder al op de beurs een museale verkoop deed, verkocht een uniek Amsterdamse School ameublement, bestaande uit een tafel en twee stoelen aan buitenlandse verzamelaars.

Er was sowieso veel interesse voor meubelen. Morentz, prominent op de beurs met vintage design meubelen, kreeg veel serieuze potentiële kopers over de vloer die het bedrijf uit Waalwijk op de beurs voor het eerst bezochten. Zij verwachten dan ook een positief na-ijleffect van de beurs. Galerie Piet Hein Eek, met schilderijen, objecten en eigen meubelontwerpen op de beurs, verkocht het centerpiece van de stand, een ruim drie meter lange eettafel. Antes Art 1900 maakte een koper gelukkig met een teakhouten bureau in de vorm van een pianovleugel uit de jaren ’50 van de Deense ontwerper Erik Nielsen van Haedenstedt Møbelfabrik. Daarnaast verkochten zij een polychroom gipsen beeld voorstellende Yvette Guilbert door Leonetto Capiello. Ook voor antieke meubelen was belangstelling, onder andere bij Theo Daatselaar Fine Arts & Antiques werden opties op interessante stukken genomen.

Belangstelling was er zeker ook voor klassieke kunst en oude meesters, maar dat vertaalde zich op de beurs niet direct in grote verkopen. “In onze sector is het momenteel een wat taaie markt”, verwoordde kunsthandelaar Sander Bijl van Bijl-van Urk de stemming. Echter, ook in deze categorie wordt er nog een positieve spin off verwacht. Zo is Kunsthandel P. de Boer optimistisch gestemd over de serieuze belangstelling voor de twee bij elkaar horende schilderijen Storm and calm sea van Hendrick Cornelisz Vroom (1629).

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.