Bezoek de 5e editie van Amsterdam Light Festival

Van donderdag 1 december tot en met zondag 22 januari vindt de 5e editie van Amsterdam Light Festival plaats. Het festival bestaat uit 2 onderdelen: de vaarroute Water Colors met 20 indrukwekkende lichtkunstwerken in de historische binnenstad en de wandelroute Illuminade met 18 innovatieve kunstwerken in de Weesper- en Plantagebuurt.

collage-impressies-amsterdam-light-festival

Talentvolle kunstenaars

Amsterdam Light Festival toont werk van gevestigde en talentvolle nationale en internationale kunstenaars. Het thema van Water Colors is ‘A view on Amsterdam‘ en de Illuminade staat in het teken van ‘Biomimicry’.

 

 

De vaarroute Water Colors staat in het teken van ‘A view on Amsterdam’ en biedt bezoekers een nieuwe kijk op de stad. De route begint bij het Centraal Station en gaat via het Oosterdok, de Nieuwe Herengracht en de Amstel naar de Herengracht. Het festival presenteert een mix van nationale en internationale kunstenaars, met highlights als het kunstwerk The Lace van het Amerikaanse architectenbureau Choi + Shine Architects en Nexus van animator Viktor Vicsek, woonachtig in Hongarije. The Lace is een eigentijdse interpretatie van een traditionele, Noord-Hollandse kanten muts. Het magisch zwevende driedimensionale werk van 10 meter breed symboliseert de culturele rijkdom van Amsterdam.

 

 

De abstracte sculptuur Nexus staat voor verbinding, een samensmelten van alle 180 nationaliteiten in onze hoofdstad. Het toont een kleurrijk geheel, een speelse harmonie tussen bestaande en nieuwe inwoners. Met als advies van de kunstenaar: Let the colors flow. 2 hoogtepunten van Nederlandse bodem zijn de kunstwerken Lightwaves en Eye_Beacon. Toparchitectenbureau Benthem Crouwel Architects (bekend van o.a. Het Stedelijk Museum Amsterdam en Centraal Station Rotterdam) ontwikkelde in samenwerking met de opkomende Nederlandse designer Jólan van der Wiel het kunstwerk Lightwaves. Dit kunstwerk visualiseert de wind. Duizenden leds vangen onzichtbare luchtstromen en maken deze zichtbaar als golven. Eye_Beacon van het gerenommeerde architectenbureau UNStudio (bekend van o.a. de Erasmusbrug) communiceert met omstanders door middel van lichtgevende patronen en veranderende kleuren. Het kunstwerk – dat ook het startpunt van de wandelroute Illuminade is – imiteert het gedrag van organismen die diep in de zee leven en zelf licht creëren om met andere wezens te communiceren.

Illuminade (wandelroute)

De wandelroute Illuminade toont in de Weesper- en Plantagebuurt werken van nationaal en internationaal toptalent. Voor deze lustrumeditie zijn de kunstenaars uitgedaagd om hun werk te inspireren op het thema ‘Biomimicry, think like nature’. Biomimicry is een nieuwe manier van kijken naar en leren van de natuur. Met de natuur als inspiratiebron ontstaan nieuwe duurzame en efficiënte ontwerpen. De Illuminade start bij De Blauwbrug en loopt via de Amstel naar het Wertheimpark en de Hortus Botanicus en eindigt op de Nieuwe Herengracht. Een highlight van de wandelroute is het interactieve werk Green House van de Nederlandse schrijver en kunstenaar Victor Engbers. Een lichtgevende broeikas gemaakt van uraniumglas, dat licht produceert zodra het in aanraking komt met uv-licht. Het kunstwerk reageert op de stemmen van mensen die de broeikas betreden. Met zijn werk wil Engbers het klimaatdebat stimuleren. Een ander hoogtepunt is Greenpigs van de Franse kunstenaar BIBI. De boom gemaakt van 28 fluorescerende groene varkens trekt onmiddellijk de aandacht. Bioluminescentie – de productie en emissie van licht door een levend organisme – is een actueel onderzoeksgebied. Momenteel worden er experimenten gedaan om de toepasbaarheid van bioluminescente organismen in straatverlichting te testen. Zijn lichtgevende varkens de straatverlichting van de toekomst?

Festivalhart

De tuin van de Protestantse Diaconie (achter de Hermitage Amsterdam) is van 15 december 2016 tot en met 8 januari 2017 het hart van het festival. Hier starten vanaf 15 december de wandelingen met gids voor de Illuminade. Ook zijn hier lichtkunstwerken van Amsterdamse basisschoolkinderen te bewonderen. In het festivalhart zijn eveneens plattegronden van de vaar- en wandelroute verkrijgbaar en het Light Book met meer informatie over alle kunstwerken.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.