Tips voor een cultureel uitstapje in de kerstvakantie naar Duitsland

De Rijn als fotomotief en schoonheid door de eeuwen heen: zo uiteenlopend zijn de tentoonstellingen deze winter in het LVR-LandesMuseum in Bonn. De kunst van Edgar Degas en Auguste Rodin, 2 van de beroemdste kunstenaars van rond 1900, wordt met elkaar geconfronteerd in Wuppertal. In Brühl staan de raakvlakken én contrasten van beeldhouwer Jaume Plensa en Max Ernst centraal.

Hannes Maria Flach, Rhein, ca. 1931

Hannes Maria Flach, Rhein, ca. 1931

Beeldenstroom – De Rijn en de fotografie 2016-1853

LVR-LandesMuseum – Bonn | t/m 22 januari 2017. In de tentoonstelling zijn zo’n 300 indrukwekkende foto’s van 59 belangrijke Europese fotografen uit 163 jaar verzameld. Of men de Rijn nu beschouwt als ‘Vater Rhein’, betwiste grenslijn, ‘Sehnsuchtslandschaft’ van de (post)romantiek, ecologisch bedreigde biotoop, bestemming voor toeristische uitstapjes, economische levensader, geürbaniseerd gebied, zinnebeeld van Europa of als eeuwig meanderende stroom: deze rivier blijkt steeds weer tot de verbeelding te spreken. Het spectrum is heel breed: van vrije documentaire en journalistieke werken tot aan fotokunst.

 

 

Eva’s Beauty Case – sieraden en styling in de spiegel van de tijd

LVR-LandesMuseum – Bonn | t/m 22 januari 2017. De tentoonstelling Eva’s Beauty Case nodigt de bezoeker uit het streven naar menselijke schoonheid in al zijn facetten te beleven. Het bijzondere van de tentoonstelling is dat deze zich niet op één cultuur of tijdperk richt, maar een brug slaat van de steentijd naar het heden: van het bouwplan van de natuur via veranderende schoonheidsidealen tot aan de huidige schoonheids- en sterrencultus. Gepresenteerd worden de verrassende verbanden en parallellen tussen gisteren en vandaag.

 

 

Jaume Plensa – Die innere Sicht

Max Ernst Museum – Brühl | t/m 15 januari 2017. De in 1955 in Barcelona geboren kunstenaar Jaume Plensa behoort tot de belangrijkste hedendaagse beeldhouwers. Zijn spectaculaire en tegelijkertijd ingetogen kunstwerken in de openbare ruimte bevinden zich op uitgelezen locaties verspreid over de hele wereld. In het Max Ernst Museum in Brühl gaan zijn sculpturen een dialoog aan met het werk van Max Ernst. In de geselecteerde kunstwerken zijn raakvlakken met het surrealisme te zien, maar ook contrasten en andere gezichtspunten die Plensa’s geheel eigen vormentaal – en de innerlijke werking daarvan – openbaren.

Edgar Degas en Auguste Rodin – Giganten in een wedloop naar de moderne kunst

Von der Heydt-Museum – Wuppertal | t/m 28 februari 2017. Niet eerder is het werk van deze 2 belangrijke kunstenaars in zo’n omvangrijke tentoonstelling met elkaar vergeleken en geconfronteerd. Ze kenden en waardeerden elkaar. Ze benijdden en bewonderden elkaar. Ze portretteerden de armen en de rijken, waren gefascineerd door paarden, door vrouwen en door de fotografie. In hun wedloop naar de moderne kunst gooiden ze alle regels en normen overboord. Aanvankelijk bespot, werden ze uiteindelijk toch zeer bewonderd. Ze stierven allebei in hetzelfde jaar, 1917 – kort na elkaar. Zonder hen zou de moderne kunst niet hebben bestaan.

Kijk voor meer interessante tentoonstellingen in Duitsland op tentoonstellingen-duitsland.nl.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.