Traditionele Maltese kerst: kerststallen en kalkoen

Het is weer bijna de gezelligste tijd van het jaar: kerst! De kerstballen worden weer van zolder gehaald, de straten gezellig verlicht en de kerstliedjes zijn terug op de radio. Ook in het rooms katholieke Malta wordt er groots uitgepakt; overal op het eiland zijn kerststallen in alle soorten en maten te vinden en worden er allerlei evenementen georganiseerd. Het sfeervolle Malta met vele tradities is een schitterende plek om de laatste dagen van het jaar met vrienden of familie door te brengen!

kerst-op-malta

Traditionele nachtmis met Preek van het Kind

Op kerstavond gaat de rooms-katholieke bevolking massaal naar de kerk om de nachtmis bij kaarslicht bij te wonen. Tijdens de nachtmis is het traditie dat een jongen of meisje tussen de 7 en 10 jaar oud de taak van de priester voor even overneemt en een preek houdt. Het is een enorme eer deze taak te krijgen, Il-Priedka tat-Tifel, de Preek van het Kind, wordt dan ook ontzettend goed voorbereid. Deze mooie, aandoenlijke traditie vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in het dorpje Luqa, waar in 1883 het jongetje George Sapiano voor het eerst op kerstavond een preek hield.

 

 

Het is een eeuwenoude traditie om in de weken voor kerst Gulbiena, ofwel wikke, te laten groeien. De zaadjes van deze plant worden op natte watten geplaatst en op een donkere plek in huis bewaard. De groene sprieten die groeien worden als versiering in de kerststal gebruikt.

 

 

Kerststallen in alle soorten en maten

Het is sinds het begin van de 17e eeuw een Maltese traditie om grote kerststallen te maken, die veelal buiten tentoongesteld worden. De kerststallen worden gemaakt van uiteenlopende materialen, van papier-maché, tot hout en van karton tot struisvogeleieren. Op Gozo wordt er zelfs een heel dorp omgetoverd tot Bethlehem. In Ghajnsielem laten meer dan 150 acteurs je het kerstverhaal beleven. Bewonder het kinderke Jezus in de armen van Jozef en Maria en knuffel met de ezel en de os in de levensgrote kerststal. Breng een bezoekje aan de bakker of smid en geniet van lokale lekkernijen en wijn op de markt. Voor een unieke ervaring boek je een nacht in de Bethlehem Inn. De kamers worden verlicht en verwarmd met vuur, water komt uit een grote kan en WiFi wordt pas over 2000 jaar uitgevonden. Na het ontbijt is het tijd om de beestenboel te voederen of de bakker te helpen met het bakken van brood.

Processies

De barokke parochiekerken op de eilanden zijn prachtig versierd en hebben allemaal een eigen kalender met speciale kerstevenementen. Zo zijn er processies van Maria en Jozef, maar ook verklede kinderen die zingend door de straten trekken. Voorafgaand aan de nachtmis wordt er een optocht georganiseerd waarbij kinderen het standbeeld van het kindje Jezus dragen.

Buikje rond

Uiteraard wordt er tijdens de feestdagen ook in de keuken flink uitgepakt. Vroeger werd de dikste haan bewaard voor de kerstlunch, die bij de plaatselijke bakker werd geroosterd in een braadpan vol aardappelen en groenten. Als toetje stonden honingringen op het menu, om de maaltijd af te sluiten met een heerlijke warme kerstdrank gemaakt van kastanjes, cacao, kruidnagel en citrusschil. Kijk hier voor een recept. Tegenwoordig proef je in het kerstmenu de Engelse invloeden terug: de heerlijkste kalkoen, kerstpudding en mincepie worden op tafel getoverd.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.