EXIT-festivalstad ook een cultureel en architectonisch juweeltje

Zeg EXIT en je zegt Novi Sad, de 2e stad in Servië. De naam van het jaarlijkse muziekfestival in juli is onlosmakelijk verbonden met deze stad en trekt ieder jaar honderdduizenden jongeren.

Audience, Main Stage @ EXIT Festival 2015 in Servië

Audience, Main Stage @ EXIT Festival 2015 in Servië

Europese Culturele Hoofdstad

Maar het stadsbestuur wil ook graag andere bezienswaardigheden en het brede culturele aanbod onder de aandacht brengen van toeristen en wierp zich enkele jaren geleden op als kandidaat voor Europese Culturele Hoofdstad. Met succes want de Europese Commissie heeft Novi Sad aangewezen als een van de Culturele Hoofdsteden voor 2021. Het is de 1e stad binnen een niet-EU lid dat deze eer krijgt. Met de benoeming versloeg Novi Sad de andere kandidaat Herceg Novi in Montenegro.

 

 

Novi Sad

Novi Sad is de hoofdstad van de provincie Vojvodina en het ligt 100 km ten noordwesten van Belgrado aan de Donau. Het heeft de omvang van de stad Utrecht en het merendeel van de bezienswaardigheden zijn lopend te bezoeken. Het centrum heeft verschillende pleinen met fraaie 19e-eeuwse architectuur. Het Trg Slobode plein – plein van de vrijheid – kent een aantal indrukwekkende monumenten waaronder de Neo-Gothische Maagd Maria kerk uit 1893 en het Neorenaissance stadhuis uit 1895. Iets verder staat een ander indrukwekkend gebouw – het paleis van de bisschop.

 

 

Met een oppervlakte van 112 hectare is het fort van Petrovaradin een attractie van formaat. Ontworpen door de Franse architect Vaudin, speelde het fort een cruciale rol tijdens de Grote Turkse Oorlog in 1687 toen het Oostenrijkse leger het na 150 jaar Ottomaanse overheersing veroverde. Met zo’n 16km aan gangen die deels bezocht kunnen worden, een museum, de klokkentoren met de bijzondere wijzers en barakken waar nu galerieën, winkeltjes, cafés en meer gehuisvest zijn, spendeer je hier makkelijk een hele ochtend of middag.

Petrovaradin Danube Bridge. Foto door D. Bosnic

Petrovaradin Danube Bridge. Foto door D. Bosnic

Vojvodina

De vlakke velden in de provincie Vojvodina staan vol zonnebloemen en wijngaarden en wordt doorsneden door het laaggebergte van Fruška Gora. Dit is niet alleen een nationaal park maar huisvest ook maar liefst 16 Orthodoxe kloosters waaronder die van Krusedol, Kuvezdin en Kovilj. Een ander kenmerk van dit gebied is plattelandstoerisme: je kunt als toerist overnachten in zogenoemde ‘salaši’, tientallen traditionele boerderijen.

Het gebied leent zich uitstekend om per auto, fiets of wandelend te ontdekken. Plaatsen als Subotica met haar vele Art Nouveau gebouwen, Sremski Karlovci en Bač zijn een bezoek meer dan waard. De Donau- en de EuroVelo6 fietsroutes lopen dwars door deze streek.

sombor

Afstand Utrecht – Belgrado is ruim 1700km, vliegduur is 2 uur en 15 minuten. Naast directe vluchten van KLM en Air Serbia vanaf Schiphol, vliegt ook Wizz Air vanaf Eindhoven en Air Berlin vanaf Düsseldorf direct op Belgrado. Transavia.com start in april 2017 met vluchten tussen Schiphol en de Nikola Tesla luchthaven in Belgrado. De koers is momenteel: 123 Dinar is 1 euro.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.