Beweegplein met inspirerende kennissessies en clinics

Voor iedereen die de jeugd in en om school meer willen laten bewegen is een bezoek aan het Beweegplein ook deze editie van de NOT een must. Op het Beweegplein in Hal 11 zijn dagelijks kennissessies en clinics te volgen over bewegingsonderwijs en bewegend leren, die je de volgende dag direct in praktijk kunt brengen.

boeken-not-2017-docenten

Actueel bewegingsonderwijs

Tal van organisaties geven hun visie op het actuele bewegingsonderwijs. Bezoekers kunnen de allernieuwste sportieve trends spotten en uitproberen. NOT 2017, de grootste vakbeurs voor professionals in KO, PO, VO en MBO, vindt van 24 tot en met 28 januari 2017 plaats in de Jaarbeurs in Utrecht.

 

 

Dagelijks heeft een kind minimaal 1 uur matige tot intensieve beweging nodig. Lekker achter elkaar aan rennen, naar school fietsen, stoeien, klimmen, spelletjes doen op het schoolplein, skaten, dansen, maar ook de trap op en af lopen. Alle leerlingen zouden bovendien minimaal tweemaal per week de kans moeten krijgen om te gymen. Natuurlijk is het aan te bevelen, als ze ook buiten school aan sport doen. Als kinderen genoeg bewegen, blijft hun gewicht makkelijker op peil en bouwen ze een goede lichaamsconditie op.

Breinontwikkeling

Bewegen is niet alleen goed voor de conditie, maar bevordert ook de ontwikkeling van het brein. Het integreren van fysieke activiteiten en leertaken, denk aan springen tijdens automatiserings- en herhalingsopdrachten, lijkt een positieve invloed te hebben op het leren. De harde bewijzen dat bewegen de prestaties meetbaar verbetert, zijn nog niet gevonden. Maar wetenschappers zijn het erover eens, dat er positieve effecten zijn op de executieve cognitieve functies van kinderen, zoals planning, besluitvorming, bijsturing van gedrag en vermoedelijk ook concentratievermogen.

Bewegingsonderwijs

Goede lessen bewegingsonderwijs zijn op de meeste scholen de basis van het sport- en beweegaanbod. Het is belangrijk dat leerlingen goed leren bewegen, samen met leeftijdgenoten, onder leiding van een vakbekwame leerkracht in het gymlokaal, op het schoolplein en op het sportveld. Daarnaast zijn er volop mogelijkheden om leerlingen voor, tijdens of na de reguliere lesuren een passend en interessant sport- en beweegaanbod te bieden, bijvoorbeeld door samenwerking met plaatselijke sportclubs.

 

 

Op de beurs is er ook aandacht voor ‘de Gezonde School-aanpak’. Het vignet Gezonde School is een erkenning voor scholen die structureel, planmatig en integraal werken aan het verbeteren van de gezondheid van leerlingen, studenten en leraren. Het thema Sport en bewegen is koploper bij het behalen van de vignetten.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.