Bridget Riley ontwierp het venster Dance speciaal voor de Erezaal

Zojuist is in Gemeentemuseum Den Haag een nieuw permanent werk van Bridget Riley (1931) onthuld. Riley maakte dit werk, het venster met de titel Dance, speciaal voor de Erezaal van het museum en sluit daarmee aan bij de traditie van kunstenaars, waaronder Sol LeWitt en Niele Toroni, die hun muurschilderingen specifiek voor de architectuur van het museum ontwierpen.

Portret Bridget Riley bij Dance, Erezaal Gemeentemuseum Den Haag Foto: Carolien Sikkenk / Photoline

Portret Bridget Riley bij Dance, Erezaal Gemeentemuseum Den Haag Foto: Carolien Sikkenk / Photoline

De Sikkensprijs

Het was in 2012 toen Bridget Riley voor het eerst Tremor, haar werk uit 1962, weer terug zag. Ze had net als eerste vrouwelijke kunstenaar de Sikkensprijs gewonnen en kreeg ter gelegenheid hiervan een tentoonstelling in de projectenzaal van het Gemeentemuseum.

 

 

Het was haar eigen suggestie om het werk toe te voegen aan de tentoonstelling, maar toen zij er voor het eerst na vele jaren opnieuw oog in oog mee stond is ze er meer dan 10 minuten voor blijven staan. Conservator Hans Janssen was er getuige van. Het was het begin van een nieuwe serie werken waarin ze terugkeerde naar de driehoekige vormen in zwart/wit van Tremor en Burn uit de jaren 60. Dit leidde dit jaar uiteindelijk tot het venster Dance dat zij voor de Erezaal ontwierp.

 

 

Warme band tussen Bridget Riley en het Gemeentemuseum

Bridget Riley is al jaren geboeid door het werk van Piet Mondriaan. Niet alleen door het gebruik van abstracte composities, dat zij gemeenschappelijk hebben, maar ook omdat Mondriaan zijn leven lang werkte aan een poëtische vertaling van een diep verlangen naar de harmonie van tegenstellingen van verf, vorm en kleur. In 1996 was het de fascinatie voor Piet Mondriaan die Riley naar het Gemeentemuseum Den Haag trok. Sindsdien heeft het Gemeentemuseum Den Haag een warme band met Riley. Toen ze in 2012 de Sikkensprijs won, richtte zij de projectenzaal van het museum in met bestaand en nieuw werk. In de tentoonstelling Mondriaan & De Stijl werd bovendien een zaal ingericht met recent werk van Riley om haar directe relatie met Mondriaan te tonen. Zeer recent leidde de warme band tussen het museum en de kunstenaar tot de solo tentoonstelling Bridget Riley -The Curve Paintings. 1961-2014 die tot en met 23 oktober in het museum te zien was.

“we zijn enorm trots dat Bridget Riley deze opdracht heeft aangenomen – een internationale top kunstenaar die nauw verwant is aan Mondriaan – en met zulk spectaculair resultaat! Het is een droom die uitkomt”.

Berlage’s totaalkunstwerk

Het Gemeentemuseum Den Haag van architect H.P. Berlage is internationaal het eerste echte moderne museumgebouw. Sinds de opening in 1935 volgden vele musea het voorbeeld van deze bijzondere kunsttempel. Berlage heeft het museum bedoeld als een totaalkunstwerk. Vanaf de jaren 1980 geeft het museum hier extra invulling aan door in samenwerking met de kunstenaars permanente werken toe te voegen die speciaal voor het gebouw vervaardigd zijn. Zo zijn de muurschilderingen in de trappenhuizen van Sol LeWitt, Niele Toroni, Günther Förg en Günter Tuzina als het ware met de architectuur van het gebouw verweven. Ook op andere plekken in het gebouw zijn muurschilderingen te vinden van Sol LeWitt en Jan van der Ploeg. Gezamenlijk kenmerk van deze kunstenaars is dat zij geometrisch abstracte kunst maken, in navolging van stamvader Piet Mondriaan.

“Ik voelde me vereerd met deze opdracht en ben ontzettend blij met juist deze plek. Het daglicht achter het venster voegt nog een dimensie toe waardoor het resultaat nog beter is geworden dan ik had gehoopt”.

Crowdfunding

Het venster Dance is deels gefinancierd via crowdfunding, door de verkoop van een zeefdruk van Bridget Riley. Bridget Riley en Gemeentemuseum Den Haag bieden ter gelegenheid van de onthulling de gesigneerde zeefdruk Sonnet tegen een gereduceerd tarief te koop aan. Sonnet is gebaseerd op het ontwerp van Dance en draagt met de opbrengst bij aan de plaatsing hiervan.

Bridget Riley, Dance, 2016 Bridget Riley, 2016

Bridget Riley, Dance, 2016

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.