Het is bijna zover. Nog een paar dagen te gaan en dan staat Eindhoven volledig in het teken van lichtkunst. Een grote expositie in de openbare ruimte van zo’n 40 lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland. De projecten zijn met elkaar verbonden middels een looproute door het centrum en over de campus van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).
Het festival vindt plaats van 12 t/m 19 november, maar na de 19e stopt GLOW niet helemaal. Door de partners TU/e en Eindhoven247 worden twee lichtkunstprojecten gerealiseerd die permanent achterblijven na GLOW; het project van de Eindhovense lichtkunstenaar Ivo Schoofs en het project ‘AnTUenna’. Wegens succes heeft GLOW Eindhoven daarbij dit jaar een aantal terugkerende side-projecten. Ook zie je deze editie de laatste technische trends op de GLOW route in virtual reality, hacking, 3D, hologrammen en life performances gecombineerd met lichtprojecties.
Permanente lichtkunstprojecten
Tijdens deze 11e GLOW editie worden er drie nieuwe lichtprojecten onthuld die voor altijd in Eindhoven blijven staan. Daarmee wil Eindhoven de bezoekers aan de stad blijvend inspireren. Har Hollands heeft in opdracht van de TU/e een lichtontwerp gemaakt voor de schoorsteen op de campus van de TU/e, ‘AnTUenna’. Vorig jaar maakte hij ook een blijvend lichtproject voor winkelcentrum HEUVEL, ‘Light Dome’. Op het Stationsplein staat het project ‘Just because you are a character, doesn’t mean you have character’ van de Eindhovense lichtkunstenaar Ivo Schoofs. Ook bekend van de ‘Fire Tornado’ vorig jaar en de ‘Large Pendalum Wave’. Tessa Koot creëerde twee lantaarnpalen in de vorm van een hart op de Markt, het hart van de stad. Deze laatste twee projecten maken ook onderdeel uit van Roundabout Design, de nieuwe design route in Eindhoven. Een mooie koppeling tussen techniek en design.
Laatste technische trends
Niet alleen grote projecten met video-mapping komen aan bod, maar ook de ingenieuze laatste trends vind je op GLOW, zoals; virtual reality, interactieve en 3-dimensionale projecten, hacking, hologrammen en projecties rondom life performances. In de nieuwe Centrumhal van Station Eindhoven hebben VR specialisten van Enversed een interactieve lichtinstallatie bedacht. Bij ‘TraiNSketch’ werk je als bezoeker mee aan een dynamisch schilderij waarin de wereld van de Nederlandse Spoorwegen in een sneltreinvaart voorbij schiet. Boven de vijver op de campus van de TU/e zweeft een hologram van het bestaande lichtkunstwerk ‘Licht-Raum-Modulator’ wat in het Van Abbemuseum staat. En de groep 250K, die lichtshows ontwerpt voor concerten en DJ’s, hebben een pakkende innovatieve showcase gemaakt, waar muziek, live urban dance en interactieve 3D-lichtprojecties gecombineerd worden. Vorig jaar als side-project te zien, nu op het grote podium van GLOW Eindhoven.
Terugkerende projecten
Wegens succes zijn er een aantal side-projecten eigenlijk niet meer weg te denken uit GLOW Eindhoven. Voor de tweede keer vind er een Hack GLOW plaats voor talentvolle jonge programmeurs op 12 en 13 november bij Dynamo. De werken van Foederer Talent Award zijn dit jaar te bewonderen in de LAC Studio’s bij het Horecaplein Philips-Lighting. Altijd een bijzonder en gewaardeerd project is het kinderkunstproject van CultuurStation. Zij mobiliseren ieder jaar weer 2.500 basisschool leerlingen om gezamenlijk een prachtig imposant lichtwerk neer te zetten, dit keer op de Markt. GLOW sluit wederom af met een GLOW Run op zaterdag 19 november. Een 5,5 km lange fun-run langs vele lichtkunstwerken eindigend op de campus van de TU/e.
Lees elke dag het laatste nieuws
Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
"*" geeft vereiste velden aan