Grote luchthavens vragen meer parkeergeld

Parkeertarieven op vertrekluchthavens in Nederland, België en Duitsland zijn gestabiliseerd het afgelopen jaar. De prijsverschillen tussen grote en regionale vliegvelden blijven bestaan. Hoe groter het vliegveld des te hoger de parkeerkosten, zo blijkt uit onderzoek van reiswebsite Vliegveldinfo.nl.

jetairways-schiphol

De grootste vliegvelden van Nederland (Schiphol) en België (Zaventem) brengen de hoogste inrijtarieven in rekening. Voor regionale vliegvelden zijn lage parkeerkosten een absolute ‘must’ om te kunnen concurreren met de grote vliegvelden.

 

 

De prijsverschillen zijn verklaarbaar. Op grote luchthavens hebben reizigers veel meer keuze uit bestemmingen en luchtvaartmaatschappijen. Bekende vliegvelden kunnen daardoor hogere parkeerkosten vragen. De aanwezigheid van andere reismogelijkheden in de nabije omgeving, zoals treinstations of alternatieve parkeergelegenheden, is nauwelijks van invloed op de parkeertarieven. Vliegveldinfo.nl onderzocht in het Herfstrapport 2016 ‘Parkeren op het vliegveld’ de parkeertarieven van de zestien vliegvelden die het meest worden gebruikt als vertrekluchthaven door Nederlanders en Vlamingen: vijf Nederlandse, vijf Belgische en zes Duitse vliegvelden.

 

 

Hoe groter hoe duurder

Het algemene beeld van reizigers klopt, grote vliegvelden vragen meer parkeergeld dan regionale vliegvelden. Vijf van de zes duurste vliegvelden om te parkeren zijn grote luchthavens: Schiphol, Brussels, Keulen Bonn, Bremen en Charleroi. Luik Airport, een regionaal vliegveld met hoge parkeertarieven, vormt hierop een uitzondering. Positieve uitschieters zijn er ook, zoals Düsseldorf Airport en Eindhoven Airport, twee grote vliegvelden waar reizigers relatief voordelig parkeren. De meeste grote luchthavens bieden reizigers een voordelige uitvlucht: online reserveren.

Regionale vliegvelden onder druk

Regionale vliegvelden hebben het moeilijk (zie tabel). Alleen Rotterdam The Hague Airport en Weeze Airport presteren goed. Op deze luchthavens zijn luchtvaartmaatschappijen Transavia (RTM) en
Ryanair (NRN) aanwezig, die garant staat voor routes en passagiers. Münster Osnabrück, Luik, Oostende Brugge, Maastricht Aachen, Antwerp en Groningen Eelde staan al jaren stil. Een dunbevolkt achterland en een beperkt routenetwerk lijken een dodelijke combinatie. Bij beperkte keuzemogelijkheden zijn de lage parkeertarieven slechts een doekje voor het bloeden voor reizigers.

108 miljoen omzet

In 2015 zag Schiphol Group de omzet uit parkeergelden stijgen met +4,3% tot 108 miljoen euro. Het is de op drie na belangrijkste inkomstenbron voor de luchthaven exploitant, na havengelden en
passagiersheffingen, concessies en vastgoed. De eigenaar van Amsterdam Airport Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport lijkt over 2016 een vergelijkbare groei te realiseren. Schiphol verwacht een boost nu de Schiphol Smart Parking garage open is voor reizigers, de parkeergarage (2.650 parkeerplaatsen) werd in april 2016 in gebruik genomen en lijkt een succesvolle aanvulling op het parkeerterrein P3 (9.700 parkeerplaatsen) van Schiphol Smart Parking.

Lage parkeerkosten ‘must have’

“Het is duidelijk dat de investeringen van de vliegvelden voor een deel moeten worden terugverdiend met parkeergeld”, aldus eigenaar Guus Wantia van Vliegveldinfo.nl. “In tegenstelling tot grote vliegvelden, kunnen regionale vliegvelden echter geen hoge parkeerprijzen vragen. Dan zou namelijk alleen de overzichtelijke terminal met de daarbij behorende voordelen als unique selling point overblijven”. Voor regionale vliegvelden zijn lage parkeertarieven een vereiste in de strijd tegen dalende passagierscijfers. Niet voor niets heeft het kleinste vliegveld van allemaal, Groningen Airport Eelde, onlangs een nog goedkoper parkeerproduct geïntroduceerd: Budget Parkeren.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.