VluchtelingenWerk en Zuiderzeemuseum starten structurele samenwerking

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en VluchtelingenWerk Noordwest-Nederland starten een structurele samenwerking om recent in Nederland gevestigde vluchtelingen een kans te bieden het museum te bezoeken. Het museum heeft in de afgelopen maanden meerdere groepen nieuwkomers uit de gemeente Enkhuizen en omstreken ontvangen. Dit is alle partijen zo goed bevallen dat de samenwerking de komende jaren wordt voorgezet.

vluchtelingen-wachten

Nederland en water

In samenwerking met VluchtelingenWerk nodigde het museum afgelopen zomer 125 kinderen van de kernschool (primair onderwijs voor de eerste opvang van nieuwkomers) in Zaandam en 55 statushouders in de gemeente Enkhuizen uit om het museum bezoeken. In het buitenmuseum zagen de nieuwkomers hoe inwoners van Nederland vroeger en nu wonen en werken met water. Ook de strijd tegen en het plezier met het water kwamen uitgebreid aan bod. Hanneke van Ouwerkerk, werkbegeleider van VluchtelingenWerk Noordwest-Nederland, regio West-Friesland, zegt hierover: “Mooi initiatief van het Zuiderzeemuseum om de nieuwkomers uit West-Friesland uit te nodigen en kennis te laten maken met ‘onze’ oude cultuur. Het riep veel herinneringen op die ook werden gedeeld. Zonder dit initiatief van het Zuiderzeemuseum gaan statushouders toch minder snel naar een museum.”

 

 

Eerste museumbezoek

Ook het museum is erg blij met de samenwerking. Saskia Grogniet-Vijn, hoofd Marketing & Communicatie van het Zuiderzeemuseum vertelt over de bezoeken: “Het is bijzonder om te zien welke uitwerking het museum heeft op de groepen die we de afgelopen maanden hebben ontvangen. Het waren schoolkinderen en gezinnen uit onder andere Syrië, Eritrea en Somalië. Het bezoek aan onder andere de school, kerk en de visrokerij in het buitenmuseum zorgde voor geanimeerde gesprekken over de gelijkenissen en de verschillen met het thuisland. Voor veel gezinnen was het hun eerste bezoek aan een museum ooit.”

 

 

Training

In het voorjaar van 2016 kregen een aantal museumdocenten een training van VluchtelingenWerk om de statushouders goed voorbereid te kunnen ontvangen. Beide partijen willen de komende jaren het aantal georganiseerde bezoeken intensiveren.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.