Overstroming in het Zuiderzeemuseum

Zaterdag 26 maart gaat het themajaar Overspoeld in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen officieel van start. Het is dit jaar namelijk precies honderd jaar geleden dat het Zuiderzeegebied voor het laatst is getroffen door een overstroming. Onder het overkoepelende thema ‘water’ zijn verschillende presentaties te zien in het binnen- en buitenmuseum, waaronder de watersnoodstraat. De watersnood van 1916 wordt herdacht samen met de hoofdsponsor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).

Het Zuiderzeemuseum is overspoeld

Het Zuiderzeemuseum is overspoeld

Na de officiële start op zaterdag 26 maart is het buitenmuseum geopend tot en met 23 oktober 2016. De watersnoodstraat is op 26 maart vanaf 13.30 geopend voor bezoekers.

De watersnoodstraat

Vanaf 26 maart lijkt het of een straat van het buitenmuseum na een dijkdoorbraak is overspoeld. Betreed het rampgebied om een idee te krijgen van de ravage en stank. Loop over de steigers langs de getroffen huizen en ga in gesprek met de bewoners over de impact en gevolgen van deze watersnoodramp.

 

ZIE OOK: Gezellige meivakantie in het Zuiderzeemuseum

 

Herdenken en ervaren

Dit jaar ligt de focus enerzijds op het herdenken en uitbeelden van de watersnoodramp van 1916 en anderzijds op het waterbewustzijn van nu. Bij de entree komt de bezoeker meteen in aanraking met het thema Overspoeld: bezoekers krijgen een speciaal doorlatingsbewijs om toegang te krijgen tot het rampgebied.

 

 

Bekijk de film ‘Overstromingen wereldwijd’ in de filmzaal, kruip in de huid van Reddingsbrigade Nederland bij de Marker haven, lees alle tips met wat je moet doen bij overstromingsgevaar en koop bij de bakkerij heerlijke koeken waarvan de opbrengst naar het Rode Kruis gaat. Overspoeld en de watersnoodstraat is mede mogelijk gemaakt door de hoofdsponsor HHNK. Overige partners zijn: Reddingsbrigade Nederland, het Rode Kruis, Ons Water en Overstroom Ik.

Comments are closed.