Toolbox voor betere toegankelijkheid op kampeerterreinen

Stichting De Groene Koepel publiceert vandaag een toolbox met tips voor de toegankelijkheid van (Natuur)kampeerterreinen en Trekkershutten. Met dit document kunnen beheerders van een kampeerterrein nagaan in hoeverre hun terrein geschikt is voor het ontvangen van gasten met een mobiliteitsbeperking en welke verbeteringen ze kunnen doorvoeren op dit gebied.

Natuurkampeerterrein Zegenoord

Natuurkampeerterrein Zegenoord

De aanleiding

Aanleiding voor het opstellen van dit document is de ratificatie van het VN-verdrag voor gelijke rechten van mensen met een beperking afgelopen voorjaar. Het kabinet heeft hiermee aangegeven dat onze samenleving meer ‘inclusief’ zal worden ingericht. Openbare gebouwen moeten straks toegankelijk zijn voor iedereen die in een rolstoel zit of een andere beperking heeft.

 

 

‘Er zijn in Nederland 1,4 miljoen mensen met een mobiliteitsbeperking’, zegt Marieken Nieuwdorp, directeur van De Groene Koepel. Bijna 250.000 daarvan zijn afhankelijk van een rolstoel. Dit is een enorme groep mensen die ook graag fijn op vakantie wil. Voor hen is het belangrijk dat er speciale voorzieningen zijn, waardoor die vakantie ook daadwerkelijk haalbaar is. Met de Toolbox Toegankelijkheid hopen we ondernemers met een (Natuur)kampeerterrein of een Trekkershut te inspireren hun terrein meer gastvrij te maken voor mensen met een beperking.’

 

 

Aanpassingen voor rolstoelgebruikers gaan over de hoogte van drempels, de breedte van deuren, aangepast sanitair, verharde ondergrond rond en naar de kampeerplek, een parkeerplaats in de buurt etcetera. Veel aanpassingen zijn relatief eenvoudig door te voeren. Andere vergen wat meer investering en zijn vooral bedoeld om rekening mee te houden bij het plaatsen bijvoorbeeld een nieuw sanitairgebouw.

Bij het opstellen van de Toolbox heeft De Groene Koepel samengewerkt met ZET, een adviesbureau op het gebied van leefbaarheid, participatie, toegankelijkheid en zelfredzaamheid. Op de websites van Natuurkampeerterreinen en Trekkershutten kan gezocht worden zoeken op locaties met aangepaste voorzieningen.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.