Reis met Freek mee door het Braziliaanse dierenrijk

Voor de tentoonstelling Frans Post. Dieren in Brazilië die vanaf vandaag in het Rijksmuseum te zien is, heeft Freek Vonk een audiotour ingesproken. De populaire bioloog, tv-presentator en Naturalis-onderzoeker neemt de bezoeker mee op expeditie langs de diertekeningen die kunstenaar Frans Post halverwege de 17de eeuw in Brazilië maakte.

dier-freek-vonk-hagedis

In de tour vertelt Freek Vonk over de eigenschappen van bijvoorbeeld de luiaard, de tapir, het zesbandgordeldier, de hagedis en de boa constrictor. Ook vergelijkt hij de getekende dieren met de opgezette exemplaren die te leen zijn uit Naturalis Biodiversity Center in Leiden. De tour is gericht op kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar, maar natuurlijk ook heel leuk voor de volwassen bezoeker. De audiotour is mogelijk gemaakt door Stichting Zabawas.

 

 

“Ik zie hier echt iets heel geks”

Een stukje uit de audiotour: Hey jongens, moet je nou eens kijken. Ik zie hier echts iets heel geks. […] Een hagedis met een gespleten staart komt helemaal niet voor in Brazilië! Volgens mij heeft deze hagedis zijn staart een keer beschadigd en is er precies op dat punt een nieuwe staart aangegroeid. Op de tekening staat ook geschreven dat deze hagedis giftig is. Dat is niet waar, want er leven geen giftige hagedissen in Brazilië. Maar weet je, vroeger dacht men ook dat het gif van de slangen niet in de gifklieren en tanden zat, maar in de gespleten tong. En misschien dachten ze daarom dat deze hagedis ook giftig was.

 

 

Meer familie- en kinderactiviteiten bij de tentoonstelling Frans Post. Dieren in Brazilië:

  • The Big Draw. Komend weekend – 8 en 9 oktober – Door het hele museum zijn gratis tekenactiviteiten voor jong en oud. De tentoonstelling en de opgezette dieren van Naturalis maken onderdeel uit van het programma. Mogelijk gemaakt door ING en met dank aan Bruynzeel.
  • Tekenen met een loep in de Picknickruimte – gratis tekenactiviteiten voor families en kinderen tijdens weekenden en vakanties.
  • Familierondleiding Geheimen van het Rijksmuseum – rondleiding langs de tentoonstelling Frans Post. Dieren in Brazilië, de 19de eeuw en als afsluiter natuurlijk de Gouden Eeuw met de Nachtwacht.

Over de tentoonstelling Frans Post. Dieren in Brazilië

De kunstenaar Frans Post (1612-1680) reisde in 1636 naar Nederlands-Brazilië in het gevolg van gouverneur Johan Maurits van Nassau. Gedurende zeven jaar liet hij zich inspireren door de Braziliaanse flora en fauna. Te zien zijn Braziliaanse landschappen, voorstudies én tientallen opgezette dieren.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.