Nederlanders maken furore in Frans skioord Valmorel

Komt het doordat Valmorel met Nederlands geld is opgezet? Ligt het aan de ‘Hollandse gezelligheid’ die ze hier vinden? Feit is dat er in dit Franse skidorp opvallend veel Nederlanders wonen die hier hun bestaan hebben opgebouwd.

Foto: Valmorel, skidorp in chaletstijl in de Franse Alpen ©Pierre Jacques

Foto: Valmorel, skidorp in chaletstijl in de Franse Alpen ©Pierre Jacques

Het ontstaan van Valmorel

Begin jaren tachtig ontstond het Franse skidorp Valmorel met inzet van Nederlandse investeerders en projectontwikkelaars. Zij bouwden wat Hollanders graag willen: een gezellige straat, geen hoogbouw maar chalets en zoveel mogelijk ski-in/ski-out. Dit alles in de schaduw van de grote bekende skigebieden zoals Val Thorens, Les Menuires en La Plagne. Door de jaren heen zijn er diverse Nederlanders gekomen én gebleven. Sommige wonen er al meer dan 30 jaar. Stuk voor stuk bouwden zij hier hun leven op, veelal als eigen ondernemer. Dan rijst natuurlijk de vraag: waarom Valmorel? Wat hield hen hier? En vooral: wat houdt hen hier?

 

 

Vragen waarop Frankrijk-trendwatcher Josée Schouten antwoord op wilde hebben. Afgelopen winter bezocht ze 4 Nederlanders en 1 Franse Nederlander in Valmorel om hen te filmen en te interviewen over hun leven daar, hun werk en hun heimwee naar Nederland. Zo sprak zij o.a. met (v.l.n.r):

personen-nederlanders-valmorel-ondernemers

  • Nicole van Rijsewijk – Brabantse, eigenaresse van een pisterestaurant
  • Isabella Duijvestijn – Utrechtse, manager van het “Bureau d’Accueil” (VVV)
  • Frits Enschede – Hagenees, beheerder van diverse vakantie-appartementen
  • Annabelle Vallier – Geboren Leidse, eigenaresse van een TexMex Restaurant in de hoofdstraat
  • Jean-Luc Grogniet – Nederlandstalige Franse skileraar, getrouwd met een Nederlandse en woonachtig in Castricum én Valmorel.

 

 

Hun achtergrond is totaal verschillend. Dat maakt de verhalen openhartig, verrassend en ontwapenend. Op de vraag wat hen bindt aan dit skidorp, zijn de antwoorden divers, maar sleutelwoorden zijn toch wel liefde en gezelligheid. Dat laatste desnoods geïmporteerd uit Nederland. Meer rake uitspraken en meningen over hun leven in de Franse bergen zijn te lezen op frankrijk.nl.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.