Autodelen tijdens vakantie populair bij 50-plussers

Autodelen tijdens de vakantie is het populairst onder 50-plussers. De gemiddelde leeftijd van mensen die aan autodelen doen tijdens de vakantie is 52 jaar. Dit blijkt uit recente cijfers van autodeelplatform ParkFlyRent. Deze cijfers wijken af van gebruikersgegevens van overige deelplatformen als SnappCar en Airbnb waarbij de gemiddelde leeftijd van de afnemer relatief lager ligt.

auto-sleutels-hand

Gemiddelde autodeler 52 jaar

De gemiddelde leeftijd van mensen die via autodeelplatform ParkFlyRent aan autodelen doen is 52 jaar. 53,85% van het totaal aantal afnemers dat aan autodelen doet valt in de leeftijdscategorie 50-plussers. De 50-plussers worden op de voet gevolgd door de categorie 40 tot 50-jarigen (38,46%) en 30 tot 40-jarigen (7,69%). Airbnb en SnappCar hebben een jongere gebruikersdoelgroep dan autodeelplatform ParkFlyRent. De gemiddelde leeftijd van hun gebruikers valt in de leeftijscategorie 20 t/m 39 jaar.

 

 

Deeleconomie populair onder middelbare leeftijdscategorieën

In de door NEWCOM gepubliceerde deeleconomie monitor wordt geconcludeerd dat de gemiddelde leeftijd om deel te nemen aan deeleconomie rond de 45 jaar ligt. De Boer:“Als je kijkt naar gegevens van de deeleconomie monitor en de conclusies die hierin getrokken worden dan kun je concluderen dat onze gebruikersgegevens redelijk overeenkomen met cijfers afkomstig uit hun database.”

 

 

Autodelen vanwege autobezit

Of het verschil in participatie in autodelen tussen de verschillende leeftijdscategorieën samenhangt met autobezit moet nader onderzocht worden. De Boer: “Wanneer je cijfers van het CBR op het autobezit van huishoudens en personen erop naslaat dan zie je dat men in de leeftijdscategorie van 35 tot 45 jaar, en 45 tot 55 jaar voor het merendeel in het bezit is van een of meer eigen auto’s. Mensen die een eigen auto bezitten zullen tijdens vakantie sneller hun auto ter beschikking stellen voor autodelen. Dit doordat ze niet gebonden zijn aan regels omtrent gebruik van het voertuig welke bijvoorbeeld wel zijn vastgelegd voor een leaseauto in een leasecontract. Mensen die meerdere auto’s hebben zijn ook minder afhankelijk van hun voertuig. Wanneer ze met auto A op vakantie gaan staat auto B gedurende de vakantie ongebruikt stil.”

Eenmaal delen verlaagd drempel

Bij ParkFlyRent zien ze dat wanneer mensen eenmaal aan een deelplatform hebben deelgenomen, de drempel om met andere platformen te experimenten lager is. De Boer: “Naarmate men ervaring heeft opgedaan bij een deelplatform is de drempel lager en vinden mensen het gemakkelijker om deel te nemen aan andere platformen. Dit is een positieve ontwikkeling die bijdraagt aan de groei van de deeleconomie en de doelstellingen van het Greendeal Autodelen.” Doel van Green Deal is bedrijven, overheden en burgers te stimuleren en te faciliteren on de mobiliteitsbehoefte op een zodanige manier in te vullen dat er maximaal gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden die autodeelconcepten bieden. Men streeft er hierbij naar om in 2018 100 000 deelauto’s in Nederland te hebben.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.