Gratis maken, ontdekken en uitvinden in NEMO tijdens Weekend van de Wetenschap

Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 1 en 2 oktober opent NEMO gratis zijn deuren. Dit weekend staat geheel in het teken van techniek en dingen maken; een voorproefje op de vernieuwde tweede verdieping Technium, die later in oktober geopend wordt. Op 1 en 2 oktober worden er daarom in NEMO extra workshops en activiteiten georganiseerd.

Ambassadeurs van het Weekend van de Wetenschap Rolf Hut en Nienke de la Rive Box in NEMO Science Museum dat op 1 en 2 oktober gratis geopend is. Copyright foto's: Samuel van Leeuwen

Ambassadeurs van het Weekend van de Wetenschap Rolf Hut en Nienke de la Rive Box in NEMO Science Museum dat op 1 en 2 oktober gratis geopend is. Copyright foto’s: Samuel van Leeuwen

Bezoekers kunnen bijvoorbeeld zelf een stop motion animatie maken of van plastic afval de mooiste dingen creëren. Daarnaast presenteren de ambassadeurs van het Weekend van de Wetenschap, wetenschapper en columnist Rolf Hut en Nienke de la Rive Box, (bekend van onder andere het Klokhuis en 3 op Reis), het hele weekend de NEMO Uitvindshow. Jonge uitvinders laten tijdens deze show zien hoe je zelf slimme uitvindingen maakt en gaan uitdagingen met het publiek aan.

NEMO uitvindshow

Veel van wat je ziet is ooit door iemand uitgevonden en gemaakt. Nieuwe technieken maken het tegenwoordig steeds makkelijker om zelf dingen te ontwerpen en te maken. Twee teams van jonge uitvinders strijden tijdens het Weekend van de Wetenschap in NEMO Science Museum tegen elkaar om de NEMO Uitvindbokaal. Zij laten bezoekers zien hoe je zelf slimme uitvindingen kan bedenken. Heb je een probleem waar je nog een oplossing voor zoekt? Daag ze dan uit in de NEMO Uitvindshow.

 

 

Over Weekend van de Wetenschap

Tijdens het Weekend van de Wetenschap, op 1 & 2 oktober, kun je door heel Nederland live wetenschap & technologie beleven. Alleen in dat weekend ga je backstage bij musea, bedrijven, instituten, universiteiten en (onderzoeks-)instellingen. Meer dan 250 organisaties openen hun deuren. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd voor alle leeftijden. Ontdek waar je allemaal binnen mag kijken op de website.

 

 

Alle extra workshops en activiteiten in NEMO tijdens het Weekend van de Wetenshap

 • Haal een apparaat uit elkaar
  Hoe werken apparaten precies? Ga op onderzoek uit bij de workshop ’Haal een apparaat uit elkaar’.
 • Tandwielmachine
  Een enorme machine met tandwielen waarin je van alles in beweging kunt zetten. Draai aan het tandwiel en ontdek wat er draait, schuift of in beweging wordt gezet.
 • Plastic afval? Maak er iets van!
  In het Afval Atelier maak je van plastic flessen draden en van plastic doppen kralen. En wat je daar van kan maken? De mogelijkheden zijn oneindig!
 • Bouw een knikkerbaan
  Maak jij de langste knikkerbaan, met kronkels en special effects? Of juist een simpele, hele snelle?
 • Interactieve Kinderlezing
  Scheikundige Gadi Rothenberg vertelt hoe hij een nieuw materiaal ontdekt en zelf gemaakt heeft.
 • Doe mee aan het grote Weekend van de Wetenschap onderzoek
  Doe mee aan echt wetenschappelijk onderzoek.
 • Mini-cursus voor ouders van nieuwsgierige kinderen
  Ontdek hoe je door vragen te stellen en samen op onderzoek uit te gaan, onderzoekend leren kan stimuleren.
 • Maak een Bibberbot
  Maak een robotbeestje dat echt kan bewegen.
 • Zelf een 3D printontwerp maken
  Ontwerp je eigen sleutelhanger in een 3D tekenprogramma en print hem in een echte 3D printer. Deze workshop wordt georganiseerd door Codestarter.
 • NEMO Uitvindshow
  Veel van wat je om je heen ziet is ooit door iemand uitgevonden en gemaakt. Jonge uitvinders laten zien hoe je zelf slimme uitvindingen kan bedenken.
 • 3D printen bij de dokter
  Ontdek hoe 3D printers worden gebruikt om een stukje schedel te vervangen, of zelfs een stuk van een oor!
 • Laat de tandwielen draaien
  Maak zelf tandwielen en zorg dat als je aan de ene draait, de rest in beweging wordt gezet. Ga aan de slag met deze nieuwe workshop in de Werkplaats.
 • Maak een stop motion animatie
  Verzin een verhaal en breng de hoofdrolspelers tot leven in jouw eigen stop motion animatie.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.