Jan Kompagnie Lezing ‘Opnieuw beginnen’

Nederland is – door de eeuwen heen – een land van vluchtelingen. Bijna zeker is één van onze voorouders ooit naar Nederland gevlucht. Op zondag 9 oktober geeft de jonge historicus Elias van der Plicht een lezing in het Nationaal Archief over de vluchtelingengeschiedenis van Nederland. Daarbij toont hij historisch filmmateriaal.

oude-foto-mensen-met-koffers

De actuele vluchtelingencrisis houdt de gemoederen in Nederland sterk bezig. Het lijkt of we met een heel nieuw verschijnsel te maken hebben, maar klopt dat ook? Al vanaf de zestiende eeuw hebben zich talloze vluchtelingengroepen in Nederland gevestigd. Van de Zuidelijke Nederlanders die vanuit het huidige België voor de Spaanse bezetter wegvluchtten, tot de Syriërs vier eeuwen later. De spreker vertelt aan de hand van de persoonlijke verhalen van enkele bijzondere vluchtelingen hoe het de nieuwkomers in Nederland is vergaan. Allemaal kregen ze kansen, ontmoetten obstakels en leverden ieder op hun eigen manier een bijdrage aan de samenleving van toen en nu.

 

 

Dankzij de medewerking van de NTR kan Elias van der Plicht ook historisch filmmateriaal van verschillende vluchtelingengroepen uit de twintigste eeuw laten zien.

Jan Kompagnie Lezing

De Jan Kompagnie Lezing is in het leven geroepen als eerbetoon aan de in 2011 overleden archivaris van het Nationaal Archief drs. Jan H. Kompagnie, die zich bijzonder heeft ingespannen om archieven op een inspirerende wijze toegankelijk te maken voor onderzoekers en historisch geïnteresseerden. De Jan Kompagnie Lezing is een samenwerking van het Nationaal Archief, Jonge Historici en NTR.

 

 

Elias van der Plicht

Historicus Elias van der Plicht studeerde geschiedenis, politicologie en Italiaanse taal en cultuur. Hij werkt als zelfstandig historicus en journalist voor Centrum voor familiegeschiedenis, NOS, Trouw, Elsevier en Het Financieele Dagblad. Hij was medeauteur van Jodenjacht en De jacht op het verzet. Op 22 september aanstaande verschijnt zijn boek Achterlaten en opnieuw beginnen – Vluchtelingen in Nederland, toen en nu.

Jonge Historici

Jonge Historici wil de kwaliteiten en talenten van jonge historici optimaal voor het voetlicht te brengen en hen een actieve rol geven in het publieke debat. Daarvoor biedt het jong historisch talent een podium. Zij doen dit door scripties online uit te geven, opiniestukken en columns te publiceren.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.