Cees Nooteboom en de Golfo dei Poeti

Voor zijn werk als dichter, romancier, essayist en zijn bijdrage aan de wereldliteratuur heeft Cees Nooteboom op 11 september jongstleden in Lerici aan de Ligurische riviera de prestigiueze Lerici Pea prijs gewonnen. De Italiaanse literatuurprijs dankt haar naam aan stichter Enrico Pea, een Italiaanse schrijver die begin twintigste eeuw in Lerici woonde en werkte.

zee-strand-rotsen-boten

Lerici

Enrico Pea was niet de enige schrijver die dagelijks genoot van Lerici, schilderachtig gelegen tussen de Cinque Terre en Toscane. Vele dichters, schrijvers en kunstenaars waaronder grootheden als Byron en Shelley hebben zich laten inspireren in dit deel van Liguria. De baai van Lerici is inmiddels dan ook officieel bekend als de Golfo dei Poeti, de Golf der Dichters. Lerici zelf is met haar goudgele stranden, middeleeuwse kasteel en villa’s in het groen één van de mooiste dorpjes aan de Ligurische kust.

 

 

Porto Venere

Een andere parel aan de Golfo dei Poeti is Porto Venere. Samen met de stadjes van Cinque Terre staat dit charmante dorp op de Unesco Werelderfgoedlijst. Breng een bezoek aan de oude San Pietro kerk op het uiterste puntje van de kaap, het kasteel en Byron’s Cave, maar vergeet ook vooral niet neer te strijken op één van de terrassen in de haven vol vissersbootjes. Zit je hier op een terras te genieten van een aperitivo, de zon en het prachtige uitzicht op de baai en het Isola Palmaria, dan word je zeker net zo lyrisch als de beroemde schrijvers die je voorgingen. ’s Zomers wordt de hele baai twee dagen volledig afgesloten voor scheepvaart en verandert ze in het grootste openluchtzwembad van Europa.

 

 

Tellaro

Iets verderop, aan de overkant van de baai vind je Tellaro, waarvan de Italianen zelf fluisteren dat het één van hun mooiste dorpen is. De wirwar van kleine straatjes en steegjes die naar de zee leiden is ongelooflijk fotogeniek. Hoogtepunt is de roze kerk van St. Joris, gebouwd op een rots en omgeven door de zee. Heel bijzonder is Onderwater Kerstmis: elk jaar op kerstavond wordt het standbeeld van kindeke Jezus door een groep duikers uit het water gedragen en naar de kribbe gebracht, die sprookjesachtig wordt verlicht door ruim 8000 kaarsen.

Over Liguria

De Bloemenriviera, San Remo, Portofino, Cinque Terre, Genua, pesto en focaccia: Ligurië is een Italiaanse regio die veel mensen al ergens van kennen. Dit schitterende kustgebied tussen de Côte d’Azur en Toscane wordt gekenmerkt door een bijzonder zacht microklimaat, vele schitterende vissersdorpjes en een bergachtig achterland met groene valleien, een paradijs voor outdoorliefhebbers. Hoofdstad Genua, bijgenaamd ‘La Superba’, heeft het grootste historische centrum van alle Europese UNESCO-steden. Haar roemruchte verleden als autonome zeevarende republiek en geboorteplaats van Columbus is terug te zien in de adembenemende stadspaleizen en een wirwar van steegjes, de beroemde ‘caruggi’ met haar vele eeuwenoude winkels en ateliers. Citytrip, korte vakantie of een zomer lang genieten, Liguria is Italië op haar best.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.