Kunnen we op Mars wonen?

Met zijn vulkanen, zandduinen, restanten van rivieren en zijn ritme van dag en nacht, spreekt planeet Mars al eeuwenlang tot de verbeelding van de mens: kunnen we op deze verre planeet wonen? Zondag 25 september neemt planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet kinderen mee op ontdekkingstocht tijdens de Wakker Worden Kinderlezing in NEMO Science Museum.

wakker-worden-planeet-mars-kinderen

Tijdens de interactieve lezing, speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot 12 jaar, geeft Sebastiaan de Vet antwoord op de vraag wat er allemaal nodig is om op een andere planeet te kunnen wonen. ‘Mars is de helft kleiner dan de aarde. Dit heeft invloed op de zwaartekracht. Een bal kun je daar veel verder gooien dan hier,’ legt de planeetonderzoeker uit. ‘Er zijn veel dagelijkse dingen die op Mars heel anders verlopen. Wonen op Mars vergt dan ook heel wat aanpassingen.’ Sebastiaan de Vet (1984) is gepromoveerd planeetonderzoeker. Hij deed onderzoek met windtunnels, paraboolvluchten en centrifuges, en deed veldstudies in IJsland.

 

 

Het landschap op Mars

Om erachter te komen wat je precies moet aanpassen om op Mars te wonen, vraagt De Vet hulp aan de kinderen. Met een aantal experimenten worden onder meer de effecten van luchtdruk bekeken. ‘En we gaan kijken hoe voorwerpen naar beneden vallen op Mars,’ zegt De Vet enthousiast.

 

 

Het landschap van de planeet Mars vertoont veel gelijkenissen met de aarde. De Vet: ‘Het is ook een rotsplaneet, daardoor is het een leuk studieobject. Wat mij vooral fascineert, zijn de zandduinen en andere windafzettingen. We hebben Marskarretjes op de planeet en goede satellieten die rond Mars cirkelen, waarmee we de planeet goed kunnen bestuderen. We hebben zelfs foto’s van zandkorrels op Mars!’

Nieuwsgierige kinderen die graag willen weten waarom wetenschappers zo enthousiast zijn over bemande missies naar Mars, kunnen zondag 25 september deelnemen aan de Wakker Worden Kinderlezing, om 11.00 en 13.00 uur bij NEMO Science Museum in Amsterdam.

Over Wakker Worden Lezingen

Tijdens de Wakker Worden Kinderlezingreeks in NEMO staat maandelijks een kindervraag centraal. De interactieve opzet van de lezing prikkelt de nieuwsgierigheid van de kinderen en stimuleert hen om met de wetenschappers mee te denken over het antwoord op de vraag. De Wakker Worden Lezingen zijn een samenwerking van NEMO Science Museum en de Universiteit van Amsterdam.

De lezingen vinden één keer per maand op zondag plaats en worden twee keer achter elkaar gegeven; om 11.00 en om 13.00 uur. Kosten zijn € 5,- per losse lezing. Voor UvA-medewerkers en hun kinderen, bij bezit van een toegangskaart voor NEMO of een Museumkaart betaalt u € 2,50.

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.