Nazomeren in de Tsjechische steden

De herfstvakantie is ideaal voor een korte citytrip. Dwalen door de steegjes, cultuur opsnuiven, traditionele gerechten proeven en de prachtige herfstkleuren bewonderen.

Ladislav Renner

Ladislav Renner

Een sprookjesachtige herfst in Český Krumlov

In een land dat zo rijk is aan bossen als Tsjechië, is de herfst een schitterend seizoen. Twee alternatieve citytrips in Tsjechië voor in de herfst op een rijtje.

 

 

“Sprookjesachtig”. Een woord dat veel gebruikt wordt voor Český Krumlov, maar wie het stadje eenmaal heeft bezocht beaamt de omschrijving. Het kasteel van de stad steekt boven de meander van de Moldau uit en het stadscentrum is doorweven van kronkelige straatjes. Dat het stadje op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat is dan ook niet vreemd. Český Krumlov is in alle jaargetijden prachtig, maar de herfstkleuren maken het geheel extra betoverend.

Een interessante plek voor kusntenaars

Kunstenaars vestigen zich al eeuwenlang graag in de stad. Tegenwoordig is er de beroemde Egon Schiele-galerie met kunst uit de 20ste eeuw en van nu. Een bezoek aan het enorme kasteel van Český Krumlov mag niet overgeslagen worden. Het nieuwe kasteelmuseum heeft een expositie van hoe het leven in het museum er vroeger uit zag. De stad beschikt over het oudste barokke theater van de wereld. Andere leuke activiteiten in de stad is een biertour, een bezoek aan een oude grafietmijn en het Wax Museum waar het leven van vroeger even tot leven komt. In de omgeving van Český Krumlov liggen tevens een aantal interessante bezienswaardigheden zoals het kasteel Rožmberk nad Vltavou, het Lipnomeer, het Zlatá Koruna klooster en de stad České Budejovice. Fietsliefhebbers kunnen de Moldauroute fietsen of een van de vele korte routes in de buurt.

ladislav Renner

ladislav Renner

In de herfst wordt ook het wijnseizoen gevierd in Český Krumlov. Sint-Maarten arriveert op een wit paard bij het plein en brengt niet alleen sneeuw met zich mee, maar ook de eerste wijn van het jaar. Op vrijdag 11 november om 11.11 uur wordt bij het Eenheidsplein het Sint-Maartenswijnfestival ingeluidt met een gezamenlijke proost. Het hoogtepunt is het kasteelwijnfeest op 19 november. Er is een uitgebreide proeverij van Tsjechische en buitenlandse wijnen. Gedurende de maand november zijn er in de plaatselijke restaurants naast de frisse, jonge Sint-Maartenswijn ook speciale gerechten zoals de zogenaamde Sint-Maartensgans.

Genieten en relaxen in het Tsjechische kuuroord Karlovy Vary

Net over de grens van Duitsland ligt het stadje Karlovy Vary (het vroegere Karlsbad), het grootste kuuroord van Tsjechië. Voor een wellness behandeling, een rustgevende wandeling door het park, het drinken van heilzaam water en een cultureel bezoek is Karlovy Vary zeker een aanrader. Het kuuroord heeft een eeuwenoude traditie, maar heeft niet zoals de meeste andere Europese kuuroorden een Romeinse geschiedenis. De geneeskrachtige bronnen werden per toeval ontdekt door Karel IV tijdens een jachtpartij.

 

 

In totaal zijn er 15 verschillende bronnen in zeven zuilengallerijen in Jugendstil stijl. Het water van de bronnen wordt gebruikt voor veel behandelingen, zoals de „drinkkuur“. Deze kuur wordt begeleidt door een arts en het water wordt uit een speciale keramieken tuitbeker gedronken. De bekendste en warmste waterbron is Vřídlo. Naast geneeskrachtig water heeft Karlovy Vary een sterk kruidendrankje genaamd Becherovka. Misschien iets minder gezond, maar Tsjechen zijn er dol op. In Karlovy Vary is er zelfs een museum aangewijdt: Het Jan Becher museum. De tentoonstelling informeert over het 200 jaar oude alcoholische kruidendrankje Becherovka.

De stad is prachtig gelegen langs de rivier Ohre en er is volop groen aanwezig. Er zijn verschillende fiets- en wandelroutes en de populairste route is naar de uitkijktoren Diana. Het is ook mogelijk om hier te komen met een kabelbaantje. Hier is tevens een vlinderhuis met 30 verschillende vlindersoorten. Andere bezienswaardigheden zijn: Museum Karlovy Vary, glasmuseum Moser, Klim- en klauterpark Saint Linthart en het teddyberen museum met de grootste collectie van Tsjechië.

Een grote variatie aan accommodaties

De stad heeft een brede variatie aan accommodatie. Luxueuze hotels zijn Grandhotel Pupp of Imperial Hotel. Prachtig, maar deze hebben wel een prijskaartje. Gelukkig zijn er ook betaalbare en mooie appartementen in de stad of net erbuiten.Voor de golfliefhebber is West-Bohemen ook ideaal er zijn maar liefst vier golfresorts, waaronder Golf Resort Karlovy Vary en Golf Resort Cihelny.

Ladislav Renner

Ladislav Renner

De stad combineren met een kasteelbezoek is een goed alternatief. Het kasteel Loket is een woonhuis en een gevangenis geweest en tegenwoordig kan men het kasteel bezoeken. In het beschermde natuurgebied Slavkovský les ligt het roze kasteel Bečov nad Teplou. Het gebouw uit de 13de eeuw stond langs een handelspad en is daardoor uitgebloeid tot een barok kasteel. De heuvels in het natuurgebied Slavkovský les zijn gevormd door vulkanische activiteit en hierdoor is het niet verwonderlijk dat er in de regio vele warmwaterbronnen zijn.

Voor meer informatie over Tsjechië bezoek onze website www.czechtourism.com. Voor tips voor leuke evenementen, mooie plaatsen en prijsvragen like ons op Facebook BezoekTsjechie en voor actualiteiten volg ons op Twitter BezoekTsjechie en instagram BezoekTsjechie.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.