Maak het mee: van burlende herten tot kroning van de mooiste koe in het dal

In de herfst zijn de dagen korter dan in de zomer, maar in de dalen van Graubünden absoluut niet minder mooi. Zo krijgen de bossen in Engadin een gouden gloed, vindt in het Zwitserse Nationale Park het grootste dierenspektakel van het jaar plaats, vallen de kastanjes van de bomen in Bergell en wordt in Prättigau met een groot volksfeest het vee naar de vallei gedreven.

Welke koe is het mooist? © Graubünden Ferien, Stefan Schlumpf

Welke koe is het mooist? © Graubünden Ferien, Stefan Schlumpf

De zon werpt zijn laatste stralen over de bergtoppen en in het glinsterende blauwe meer worden de bonte boomkronen weerspiegeld, Graubünden is pittoresk in de herfst. In dit jaargetijde biedt de regio Engadin extra bijzondere uitzichten: de gele lariksbossen zijn oogverblindend mooi, de hemel prachtig blauw en de lucht fris. Laaghangende bewolking is in dit dal – St. Moritz ligt op 1.822 m boven NAP – meestal een onbekend begrip. De kleurrijke natuur is het beste te voet te ontdekken, tijdens een wandeling langs een meer of naar één van de toppen.

In de regio Oberengadin wordt bij een tweede overnachting in één van de vele partnerhotels met vermelding van “Bergbahnen inklusive” een rit met de kabelbaan gratis aangeboden. Dat is makkelijk en comfortabel de hoogtemeters bedwingen.

 

 

Spektakel in Zwitserse Nationale Park

Verder naar het noordoosten, in het Zwitserse Nationale Park, worden de lariksen in de herfst ook geel, maar het echte spektakel van het jaar is hier de bronsttijd van de herten. In september wedijveren de herten om de gunst van de vrouwtjes. En dat doen ze niet in stilte, maar met luid geburl. Val Trupchun, het dal van het park waar het meeste wild te vinden is, verandert in deze maand in een hertenarena. De kans om de herten bij een wandeling door het dal niet alleen te horen maar ook te zien, is groot. Vooral tijdens de tweemaal per week georganiseerde tochten onder begeleiding van een gids.

Festival voor de smaakpapillen

Foodies reizen het beste over de Malojapas naar Bergell. Het bijna 30 kilometer lange dal heeft niet alleen juweeltjes van dorpen te bieden. Door het milde klimaat groeit er ook het grootste edelkastanjebos van Europa. In de herfst is het in Val Bregaglia – zo noemen de Italiaans sprekende inwoners hun woonplaats – het hoogseizoen. De gemengde bossen schitteren in al hun rode en lichtgele tinten en na de eerste nachtvorst vallen de tamme kastanjes in hun stekelige schillen van de bomen. Oktober staat dan ook helemaal in het teken van deze boomvruchten. Tijdens het drie weken durende Kastanje festival vinden er dagelijks diverse evenementen plaats waar bezoekers aan kunnen deelnemen. Wandelingen door de bossen met een gids en lezingen of proeverijen van plaatselijke specialiteiten met natuurlijk de kastanje als belangrijkste ingrediënt. De menukaarten van de restaurants lopen over van de kastanje gerechten, het is hier gegarandeerd culinair genieten.

 

 

De kroning van de Alpkoningin van Prättigau

In de herfst daalt op grotere hoogte de temperatuur en op de bergtoppen ligt al snel de eerste sneeuw. Tijd om het vee terug naar het dal te drijven. De boeren versieren in Prättigau hun vee, die de zomer hoog in de bergen doorgebracht hebben en nu terugkeren naar het dal. Dit grootse feest, het Prättigauer Alpspektakel vindt plaats van 6 – 9 oktober. Het is een geslaagde mix van traditionele alpcultuur en moderne alpondernemerschap. Eén van de hoogtepunten, naast de vele feestelijkheden, is de kroning van de Alpkoningin, de mooiste koe van het dal.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.