Ontdek de nieuwe internationale topattractie ‘BILZEN MYSTERIES’

Op vrijdag 7 oktober 2016 wordt in de Landcommanderij Alden Biesen in Belgisch-Limburg een gloednieuwe attractie ingehuldigd: ‘Bilzen Mysteries’. Dit multimediaal, nachtelijk beleefparcours brengt de 800-jarige geschiedenis van de waterburcht op sensationele wijze tot leven. ‘Bilzen Mysteries’ wordt zonder enige twijfel één van dé topattracties in de Euregio met naar schatting 50.000 bezoekers per jaar.

Bilzen Mysteries

Bilzen Mysteries

De spectaculaire geschiedenis van Alden Biesen in beeld en klank

De Landcommanderij van Alden Biesen kende een lange en bewogen geschiedenis. Vanaf de oprichting door de Duitse Ridderorde in de 13de eeuw tot een allesverwoestende brand in 1971… Elke steen van het sprookjesachtige kasteel ademt geschiedenis. Dankzij ‘Bilzen Mysteries’ kunnen binnen- en buitenlandse bezoekers Alden Biesen op een totaal nieuwe manier ontdekken of zelfs herontdekken.
Met een tablet in de hand maken bezoekers een één uur durende videowandeling doorheen het prachtige domein van Alden Biesen. Het parcours omvat o.a. het gasthuis, de buitenhof en de kerk, de Minervatempel in het Engels park, de waterburcht en de Franse tuin. De boeiende belevingstocht is een meeslepende combinatie van gebeurtenissen en verhalen op de tablet én op de site zelf, die met allerhande technieken tot een fascinerend en levend decor wordt omgetoverd.

Op elke hotspot komt een historisch tafereel tot leven, vanaf het ontstaan van de Duitse Ridderorde en het grote vertrek voor de kruistochten tot de ontbinding van de orde ten tijde van de Franse Revolutie en de bijzondere gebeurtenissen in de navolgende periode.

Gids van dienst doorheen het parcours is niemand minder dan de legendarische Armand Roelants du Vivier, alias de Heer van Biesen. Zijn verhaal, gebaseerd op waargebeurde feiten, boeit van de eerste tot de laatste minuut. De keuze voor Roelants du Vivier als gids doorheen ‘Bilzen Mysteries’ is verre van toeval. Van zijn erfgenamen weten we namelijk dat hij niets liever deed dan verhalen vertellen en bezoekers op zijn domein rondleiden.

 

 

Legendarische acteur Jan Decleir in de hoofdrol

Een persoonlijkheid als de Heer van Biesen vraagt om een sterke acteur. En dus is Bilzen zeer trots dat niemand minder dan de geniale Jan Decleir de hoofdrol zal vertolken! Decleir heeft zijn vaste plek in het collectieve geheugen in België en Nederland verdiend via filmklassiekers als ‘Antonia’, ‘Karakter’, ‘De zaak Alzheimer’ en ‘Kruimeltje’. Voor zijn rol in ‘Daens’ stak hij zelfs een Oscarnominatie op zak en op het Nederlands Film Festival kreeg hij een Gouden Kalf voor zijn prestaties voor de Nederlandstalige film.
Het is duidelijk: alle maar dan ook alle middelen werden ingezet om van ‘Bilzen Mysteries’ een voltreffer te maken. Schepen van Toerisme Guy Swennen:

Spectaculaire licht-, geluid- en beeldeffecten zoals video- en laserprojecties zullen de zintuigen van de bezoekers in vervoering brengen en zorgen voor een unieke totaalbeleving. Het is evident: wie Limburg of Bilzen bezoekt, mag dit unieke nachtspektakel in geen enkel geval missen!

In een tweede stadium wordt de avondattractie aangevuld met een daggedeelte. Met behulp van tablets, voorzien van een dubbele applicatie, ontdekt men op eigen tempo een verborgen dimensie van de landcommanderij. Terwijl de kinderen zich uitleven tijdens een interactieve zoektocht maken de volwassenen met de educatieve app een informatieve wandeling door het domein.
Eén ding is nu al zeker: ‘Bilzen Mysteries’ zal de emoties en verbeelding van alle bezoekers – inclusief de kinderen – prikkelen en stimuleren!

 

 

Samenwerken met lokale horeca

Bezoekers van buiten Bilzen kunnen hun bezoek aan het avondspektakel combineren met een overnachting in de streek. Burgemeester Frieda Brepoels: “Er is een intensieve voorbereiding gestart om arrangementen met horeca en logiesverstrekkende ondernemingen in Bilzen en omgeving uit te werken. Een permanente avondattractie van dit kaliber biedt immers de gelegenheid om een perfecte afsluiter te zijn van dagbezoeken en belevenissen in Bilzen en héél Limburg.

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts is trots op het project.

Vlaanderen investeert via Toerisme Vlaanderen 1,7 miljoen euro om deze nieuwe attractie te realiseren. Dit is een echt economisch hefboomproject, waar de hele omgeving mee van kan profiteren. Elke extra bezoeker is ook een extra gast in de lokale horeca en een klant van de lokale handelaars. Een nieuwe impuls voor deze eeuwenoude trots.

“‘Bilzen Mysteries’ kan het internationaal verblijfstoerisme aanwakkeren. Het concept van dit nachtelijk parcours is zo vernieuwend en onderscheidend in de regio, dat wij geloven dat het ook een internationaal publiek kan aantrekken,” zegt Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.