De herfst is vol van kleur in Val Gardena

Voor cultuurliefhebbers, wandelaars en klimmers die in het najaar naar Val Gardena Dolomites (Gröden) afreizen, staat er een kleurrijke herfst vol activiteiten voor de deur. De vakantieregio, met de drie pittoreske dorpjes Ortisei, St. Christina en Selva Gardena, vormen het ideale uitgangspunt voor een actieve, ontspannen vakantie.

Almatrieb in Val Gardena

Almatrieb in Val Gardena

Zo kiezen wandelaars voor de nieuwe trekking route ‘Curona de Gherdëina’ een meerdaagse route door de hele vallei of gaan op pad met een Alpine gids om alles over de bergnatuur te leren. In de week van 21 t/m 28 september worden er tijdens ‘MOVE – Feel the Dolomites’ tal van activiteiten voor klimmers georganiseerd. Tijdens de ‘Ladin culture and sculpture weeks’, in de eerste drie weken van september, maken vakantiegangers kennis met de lokale cultuur en tradities, zoals de feestelijke boerentraditie ‘Almabtrieb’ op zondag 4 september.

 

 

In het najaar laat de natuur van de Dolomieten zich nog één keer van zijn beste kant zien: de mooiste kleuren, blauwe luchten en de eerste sneeuw op de bergtoppen. Wandelaars die in deze periode naar Val Gardena Dolomites (Gröden) op vakantie gaan, vinden een prachtig natuurgebied (UNESCO-werelderfgoed) met een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Wie uitdaging zoekt, boekt de 60 km lange, meerdaagse trekking tour ‘Curona de Gherdëina’. De hike gaat van het natuurpark Puez-Geisler in het noordoosten via het Sella plateau in het zuidoosten naar de Sassolungo, gelegen in het zuiden van de vallei. Minder intensief zijn wandeltochten onder leiding van een Alpine gids, een mooie ervaring om alles over de flora en fauna te weten te komen.

Alpinisme bootcamp

Alpinisme is de hoogste vorm van klimmen: dit geldt met name in de Dolomieten. Klimmers beleven een onvergetelijk avontuur tijdens de alpinisme bootcamp ‘MOVE-Feel the Dolomites’ van 21 t/m 28 september. Onder begeleiding van een berggids leren zij op hoog niveau klimmen. De bootcamp kan geboekt worden vanaf € 965,- per persoon voor 7 overnachtingen, inclusief berggids, vervoer van en naar het kamp, diner in een hut en huur van materiaal.

 

 

Cultureel erfgoed

Drie wekenlang draait het in de Italiaanse vakantieregio om cultuur en tradities tijdens de ‘Ladin culture and Sculpture weeks’ (31 augustus t/m 21 september 2016). Naast een rijk cultureel middag- en avondprogramma, met onder andere houtsnijworkshops en -demonstraties, genieten gasten in verschillende restaurants en berghutten van bijzondere lokale specialiteiten.

Boerentradities

De Almabtrieb is een vast onderdeel van de boerentradities en wordt elk jaar feestelijk gevierd. Het is de beëindiging van de tijd op de almweides en tegelijkertijd het begin van de winter-staltijd. In Val Gardena Dolomites vindt het kleurrijke spektakel op 4 september plaats. Prachtig uitgedost, met bellen, bloemen, linten en spreukenbordjes keert het vee terug naar de stal. Om de beurt volgen koeien, kalfjes, stieren, jonge ossen en het kleinvee zoals schapen en geiten. In de loop der tijd zijn er rondom dit gebruik ware volksfeesten ontstaan.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.