Spectaculaire afsluiting officiële herdenking ramp 1666 op Terschelling

Met een spectaculaire 3D projectie op de Brandaris is vrijdag het officiële gedeelte van de herdenking van de ramp uit 1666 afgesloten. Het programma speelde zich deels op Terschelling en deels op Vlieland af in aanwezigheid van Luitenant-generaal der Mariniers Rob Verkerk en de Britse Kolonel Steve Francis van The Royal Marines.

“Deze grote ramp verdient een plek in de geschiedenisboeken en Canon van de Nederlandse geschiedenis. Veel Terschellingers hebben zich daarom ingezet deze zwarte bladzijde uit hun geschiedenis op eigentijdse manier tot leven te brengen”, aldus Hans Geijtenbeek, voorzitter van de Stichting 1666. Nog de hele week vonden er op Terschelling activiteiten plaats, waaronder Operatie Vuurzee afgelopen zaterdag.

 

 

Officiële herdenking

Het officiële programma startte vrijdagmiddag om 14.30 uur op Vlieland. In 1666 werden daar voor de kust zo’n 150 koopvaardijschepen door de Engelse Furie in vlam gezet. Meer dan 2.000 opvarenden vonden daarbij de dood. Een dag later werd het dorp op West-Terschelling door de Engelsen platgebrand. Op Terschelling werd het programma in de Westerkerk voortgezet nadat de genodigden ontvangen waren op zeesleepboot Holland. De avond werd afgesloten met een spectaculaire beeld- en geluidshow, geprojecteerd op de Brandaris . De Brandaris, de oudste vuurtoren van Nederland, en de Westerkerk zijn met enkele andere gebouwen op West de enige getuigen van de ramp.

 

 

Zwarte geschiedenis

De brand van 1666 is een wezenlijk onderdeel van het Terschellinger erfgoed. De brandlaag, die op ruim een meter onder de grond zit, is een pijnlijke getuige van de geschiedenis. “Ter gelegenheid van de herdenking is de 10 centimeter brede aslaag zichtbaar gemaakt onder de stoep van museum het Behouden Huys. En we hebben onder anderen een virtual reality app ontwikkeld die de ramp op heel dynamische wijze laat beleven. Voor de Terschellinger scholen is een lespakket ontwikkeld over 1666. We zijn blij dat ook elders op scholen al met dit lespakket gewerkt wordt”, aldus voorzitter Geijtenbeek, “want deze ramp mag niet vergeten worden”.

Operatie Vuurzee

Zaterdagmorgen werd een grootschalige rampenoefening gehouden op zee, vlak voor het Groene Strand van Terschelling. Tal van hulpdiensten zullen in actie komen bij Operatie Vuurzee en samenwerken om de brand te bestrijden en drenkelingen te redden. De oefening is vanaf de kust goed te volgen en de reddingshelikopter is later op het Groene Strand van dichtbij te bewonderen. Nog de hele week staat Terschelling in het teken van de grote brand in 1666. Zo staat het theaterstuk De Spooksprekers, een middeleeuws Wagenspel Et Appelparadiis, een optreden van de West Aleta Zangers en de muziek-theatervoorstelling Met Eigen Ogen op het programma.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.