Herdenking van de rampen in 1666 belooft uniek spektakel te worden

In 2016 is het 350 jaar geleden dat de Engelse Furie voor de kust van Vlieland meer dan 150 koopvaardij-schepen in vlam zette. Zo’n 2000 opvarenden vonden hierbij de dood. Een dag later is het dorp West-Terschelling platgebrand door de Engelsen. Eens in de vijftig jaar worden deze rampen herdacht op Terschelling. Dat gebeurt dit jaar op vernieuwende wijze.

De ramp van 1666

De ramp van 1666

De herdenking wordt samen met het publiek afgesloten op het Brandarisplein te West Terschelling. Daar zal de unieke beeld, licht en geluidsshow door de heer Verkerk officieel worden ingestart.

19 Augustus 1666

Het was op 19 augustus toen de Engelse Schout bij Nacht, Sir Robert Holmes, opdracht gaf de eerste schepen in brand te steken. Wat volgde was een catastrofe. Een ramp voor de Terschellinger bevolking, voor de nabestaanden van de slachtoffers, maar ook een ramp voor de Republiek op financieel vlak. De Amsterdamse beurs sloot drie dagen haar deuren vanwege het verlies van (omgerekend) 120 miljoen euro aan handel. De Terschellingers waren hun huisje op West kwijt. Dakloze gezinnen werden opgevangen op Oost Terschelling en in Harlingen. Het duurde twee jaar eer er kon worden gestart met de wederopbouw van West Terschelling.

 

 

19 Augustus 2016

Het hele jaar 2016 staat in het teken van de rampen in 1666. Echter op de dag zelf, op 19 augustus 2016, luidt de Stichting 1666-2016 Terschelling de herdenkingsweek in. Dat doet zij met een officiële herdenking in de Westerkerk, in de aanwezigheid van eregasten, Luitenant-generaal Rob Verkerk, Admiraal der Nederlandse Zeestrijdkrachten en Kolonel Steve Francis van de Royal Marines, namens First Sea Lord, Chief of Naval Staff, Admiral Sir Philip Jones.

De officiële herdenking wordt afgesloten met een unieke projectie op vuurtoren Brandaris, de ‘ooggetuige’ van de ramp (samen met de kerk en enkele huisjes heeft de vuurtoren de ramp wonder boven wonder overleefd). De Stichting 1666-2016 Terschelling heeft daarvoor de hulp ingeroepen van Gerrit-Jan Moes, die samen met de gerenommeerde bedrijven Ampco-Flashlight, Faber Audiovisuals en LiveLegends, vol enthousiasme zijn begonnen aan de ontwikkeling van een ambitieus project. Met gebruik van de nieuwste ‘videomapping’ technieken maken ze een spectaculaire show met een historische boodschap. Projectleider Gerrit-Jan Moes vertelt: “Wat je gaat zien is ‘spelen met de Brandaris’ waarbij projectie met bewegend beeld op twee zijdes van de toren de hoofdrol heeft. Licht en geluid spelen hierin een heel belangrijke bijrol.”

 

 

Acteurs Frank Lammers en Vigo Waas spelen als Michiel de Ruyter en Robert Holmes een rol in de show.

Ter voorbereiding bekeek het team de film ‘Michiel de Ruyter’ en las het zich goed in. “Daarna schreven we het script, maakte een storyboard en is het nog naar een historicus gegaan. Het is een korte historische boodschap die we nu een beetje hebben aangedikt”, aldus Gerrit Jan.

Er is een grote gunfactor onder de leveranciers Ampco Flashlight, Faber Audiovisual, LiveLegends om dit samen met Gerrit-Jan te realiseren. Directeur van de VVV Terschelling en tevens vice voorzitter van de Stichting 1666-2016 Terschelling Roelan Schroor vult aan: “een dergelijk vernieuwend project is ver buiten ons budget, maar er is een grote gunfactor onder deze leveranciers. Ze vinden het leuk en het zijn allemaal eilandfans”.

Luitenant-generaal Verkerk geeft letterlijk het startschot voor de 7-minuten durende show. Daarna wordt deze meerdere keren op de avond herhaald, zodat iedereen het kan zien.

Herdenkingsjaar

Over de rampen op het Vlie en West Terschelling is niet meer gesproken, laat staan dat het werd opgenomen in onze Vaderlandse Geschiedenis Canon. De Stichting 1666-2016 Terschelling heeft met tal van projecten zoals optredens, videopresentaties, een opgraving en rondleidingen een aanzet gegeven voor een grotere bekendheid van de rampzalige dagen in augustus 1666. Er is zelfs een speciale virtual reality app ‘1666 de vergeten ramp’ ontwikkeld door een Terschellinger student aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht. Een wandeling met tablet en koptelefoon door verleden en heden van West Terschelling ontbreekt ook niet.

Recent is een speciale 1666 uitgave van de Terschellinger informatiekrant De Sjouw uitgekomen. Daarin staan alle projecten en activiteiten die zijn en worden ontwikkeld. Wie helemaal in deze geschiedenis wil duiken doet er goed aan om het boek van Anne Doedens en Jan Houter te lezen. Terschelling en Vlieland hebben veel te danken aan deze mannen van het eerste uur die, na jaren van research, haarfijn de geschiedenis uit de doeken hebben gedaan. Het is de hoogste tijd om de verborgen feiten van deze ramp in 1666 algemeen bekend te maken en te borgen in onze geschiedenis.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.