2016 nu al recordaantal selfie-doden

Er valt niet te ontkennen dat selfies steeds populairder worden. Deze toenemende populariteit is echter niet zonder gevaren – elk jaar vallen er meer doden en gewonden gerelateerd aan het maken van een selfie. Een bizarre ontwikkeling en veel opvallende resultaten.
doden-selfies-2016

Je kunt geen enigszins populaire plek bezoeken of de selfiesticks vliegen je om de oren. Zelfs als je thuis zit ben je niet veilig: op Facebook, Instagram en andere sociale media worden selfies gedeeld alsof er levens vanaf hangen. En dat is, tragisch genoeg, in sommige gevallen ook zo. Het aantal doden en gewonden als gevolg van een selfie-gerelateerd incident groeit elk jaar gestaag, zoals deze grafiek laat zien.

 

LEES OOK DIT: Lesbos is weer in!

 

Hieruit blijkt dat in 2016 het aantal selfie-doden significant hoger is dan voorgaande jaren – en we hebben nog vier maanden te gaan dit jaar. Waar in 2013 er ‘slechts’ twee doden vielen aan selfie-gerelateerde ongevallen, is dat in 2016 maar liefst 62. Een toename van 3000% – en dat in slechts 3 jaar tijd.

Hoe gebeurt zo’n ongeval dan, vraag je je misschien af. De meeste gevallen zijn te wijten aan de onvoorspelbaarheid van de natuur, waardoor menig selfie-nemer is verdronken, van grote hoogte gevallen of flinke brandwonden heeft opgelopen. Het nemen van een selfie op riskant terrein is dus de grootste oorzaak van het hoge aantal selfie-doden. Een ander veelvoorkomende oorzaak zou grappig zijn, als het niet zo tragisch was. Dit is namelijk het per ongeluk afvuren van een pistool als mensen deze voor een selfie op hun eigen hoofd hebben gericht. Dit gebeurt vaker dan je zou denken, nu al zo’n 8 keer. Verder zijn er trein- of auto-ongelukken, een moordlustige walvis en het verlies van balans van een brug of appartementencomplex enkele andere wijzen waarop mensen door selfies hun leven lieten.

 

 

In Nederland is er tot nu toe nog nooit iets dergelijks gerapporteerd, maar in India is dat wel anders. Het land heeft meer selfie-gerelateerde doden op zijn naam staan dan welk land ook. Maar liefst de helft van alle selfie-ongevallen in 2015 gebeurde in India. Een ander land dat een hoog aantal selfie-ongevallen heeft, zijn de Verenigde Staten. Vooral de bovengenoemde ‘pistoolselfies’ zorgen in dit land nog wel eens voor een fatale afloop. Ook het ruige terrein van de VS zorgt af en toe voor een, al dan niet dodelijk, ongeval. Naast de Verenigde Staten en India, zijn de Filippijnen en Pakistan ook landen waar relatief veel selfie-ongevallen voorkomen.

Hoewel het aantal doden en gewonden gerelateerd aan selfies dus elk jaar toeneemt, is het aantal nog vrij klein vergeleken met het aantal doden als gevolg van sms’en.

Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van het versturen van berichten, voornamelijk in de auto, is jaarlijks zo’n 572. Het aantal selfie-doden is hiermee ‘slechts’ 10 procent van dat aantal. Er moet echter niet vergeten worden dat sms’en wereldwijd veel meer populariteit heeft dan selfies maken. Dus, hoewel selfies maken absoluut gezien voor minder doden zorgt dan argeloos sms’en, is het relatief gezien niet eens een enorm verschil.

Om het artikel op een (relatief) vrolijke nooit af te sluiten en je dacht dat alle hoop vervlogen was, dan komt hier een geruststelling. Het aantal selfiedoden is tot nu toe altijd minder geweest dan het aantal mensen dat stikt bij het eten van een hotdog. Als het even mee zit, houden we dat in 2016 ook zo.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.