Kijk! Glas

Van archeologisch glas, Venetiaans glas, unica, serica en gebruiksglas uit Leerdam tot eigentijdse glaskunst. Associatief en spelenderwijs presenteert Kijk! Glas de unieke glascollectie van het Gemeentemuseum Den Haag. Zo’n 400 objecten tonen de diversiteit van het materiaal, en laten zien hoe de huidige generatie ontwerpers en kunstenaars voortkomt uit een rijke traditie.
kijk-glas-gemeentemuseum-den-haag

Het Gemeentemuseum heeft vanaf zijn vroegste ontstaan glas verzameld en door een gericht verzamelbeleid behoort de collectie tot de belangrijkste museale glasverzamelingen van Nederland. Kijk! Glas toont de collectie in al zijn facetten en belicht dwarsverbanden tussen de diverse verzamelgebieden. Ontwerper Lenneke Wispelwey tekent voor de vormgeving van de tentoonstelling.

 

 

(On)gebruikelijk glas

Drinkglazen zijn in elk keukenkastje te vinden, maar wie staat nog stil bij hun vorm, fabricage of gebruik? Kijk! Glas geeft een visueel overzicht van de chronologische ontwikkeling van het huis-tuin-en-keuken-glas. Op één lange tafel worden zo’n 200 exemplaren bijeengebracht die fascinerende verhalen onthullen over dit ogenschijnlijk eenvoudige gebruiksvoorwerp. Daarnaast toont het Amsterdamse ontwerpduo Lernert & Sander de onalledaagse gebruiksmogelijkheden van het wijnglas. In de tentoonstelling is een korte film te zien waarin ze met behulp van glazen, gevuld met gekleurde vloeistoffen, een bijzondere versie van 2 Unlimited’s hit No Limit ten gehore brengen.

 

 

Tussen kunst en ambacht

De selectie eigentijds glas presenteert de belangrijkste vertegenwoordigers van de glaskunst die ook internationaal gezien op een hoog niveau staan. Werken van moderne kunstenaars als Bernard Heesen, Mieke Groot, Borek Šípek, Arnout Visser en Hella Jongerius staan naast stukken uit de historische glascollectie, waardoor er een samenhang ontstaat die dwars door de eeuwen heen snijdt. Zo wordt de bezoeker uitgedaagd om beter te kijken en de verrassende overeenkomsten en verschillen te ontdekken in techniek, vormgeving en toepassing.

Verder is er speciale aandacht voor het werk van de Italiaanse glasmeester Lino Tagliapietra (1934) dat het midden houdt tussen kunst en ambacht, complexiteit en elegantie. Tagliapietra wordt alom beschouwd als een van ‘s werelds grootste glaskunstenaars om zijn vermogen om klassiek en eigentijds design te fuseren. De getoonde objecten, waaronder een negental gondels, zijn een schenking van het echtpaar Wil en José Roef-van Hest.

Collectievorming

De glascollectie van het Gemeentemuseum Den Haag is het resultaat van een gericht collectiebeleid, begonnen door H.E. van Gelder – directeur van 1912-1941 – wiens interesse zich niet beperkte tot een bepaalde periode of stijl. Deels is de collectie tot stand gekomen door schenkingen en legaten, deels door een actief aankoopbeleid dat tot op de dag van vandaag wordt gevoerd. Op onconventionele wijze borduurt de collectiepresentatie Kijk! Glas voort op Glinsterend Glas uit 2009 over vijftien eeuwen Europese glaskunst. Voor de nieuwe presentatie is gekozen voor een speelse associatieve benadering die de verzameling in een spannend perspectief zet.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.