Beleef de dromerige houtskooltekeningen van Anouk Griffioen in TENT Rotterdam

De uitbundige, levensgrote houtskooltekeningen van Anouk Griffioen komen tot leven in één groot totaalkunstwerk waarin flora, fauna en mensfiguren in elkaar overvloeien tot een surreële wereld. Haar grote tentoonstelling Navigating the Imaginary opent op donderdag 6 oktober in TENT aan de Rotterdamse Witte de Withstraat.
anouk-griffioen-tent-rotterdam

Metershoge, dromerige houtskooltekeningen

De metershoge, dromerige houtskooltekeningen van Anouk Griffioen zijn overdadig, mysterieus en betoverend. De achttien meter lange houtskooltekening genaamd Navigating the Imaginary staat in de voorste ruimte van TENT. Voor de voorbijgangers in de Witte de Withstraat werkt de installatie als artistieke kijkdoos: wanneer je door het smalle raam naar binnen kijkt, ontvouwt zich de rijke ideeënwereld van Anouk Griffioen. Tussen weelderige bladeren en planten lijken mensfiguren zich te verschuilen als bosdieren, wachtend tot de schemering valt en ze tevoorschijn kunnen komen.

 

 

Naast tekeningen toont Anouk Griffioen ook de video-sculptuur Flo waarin een meisje door een getekende ruimte dwaalt. Het romantische tafereel wordt door middel van een speciale videomapping-technologie op een kubus geprojecteerd, waardoor we opgaan in haar belevingswereld. Bij Foliage worden we zelf onderdeel van het kunstwerk. De bezoeker staat tegenover een immens, vrijwel ondoordringbaar gebladerte dat bij elke beweging van de bezoeker tot leven komt door middel van bewegingssensoren. Met een serie intieme dagboekfoto’s geeft Griffioen een kijkje in haar eigen wereld. Terloopse plekken als plantsoenen, parkeerplekken en trottoirs vormen de achtergrond van momenten vol verlangen en vrees, zoals na het bezoek aan haar zieke moeder of tijdens het vergeefs wachten op een vriend.

 

 

Anouk Griffioen (Enschede, 1979) woont en werkt in Rotterdam. Ze verkent de grenzen van beeldende kunst door samenwerkingen met mode en architectuur. Zo ontwierp ze een sweater met modelabel Anecdote (2015) en een sjaal voor accessoirelabel The Boyscouts (2014). In 2011 werkte ze samen met Humanoid tijdens de Arnhem Mode Biënnale. Ook is Griffioen actief voor Orange Babies, een stichting die zwangere vrouwen met hiv in ontwikkelingslanden bijstaat. Haar tekeningen komen regelmatig voor in de tv-serie Penoza, als werk van het personage Nathalie van Walraven. Ze exposeerde o.a. bij Mathilde C. Gallery Parijs, Flatland Gallery Amsterdam en Kers Gallery Amsterdam.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.