Het Tomameer: goud zoeken, gratis kabelbanen en een ‘mannen’klooster

In het noordwesten van Graubünden, bij de Oberalppas en de bron van de Rijn, ligt Disentis Sedrun, een streek die garant staat voor een geslaagde vakantie. De natuur is schitterend en prikkelt de zintuigen. Het ruikt er naar Alpenbloemen en de Alpenkruiden zijn te proeven in de gerechten. De ontdekkingen rond Disentis Sedrun zijn talrijk zoals de Rijn die bruisend door het Erlenwald stroomt.

Het landschap van Graubünden

Het landschap van Graubünden

Bron van de Rijn

Na een reeks haarspeldbochten en hooguit twee uur wandelen, kom je in een keteldal bij een klein meertje met een grote symbolische betekenis. Dit is de bron van de Rijn, 1.321 km lang en één van de grote Europese stromen tussen de Alpen en de Noordzee. Tomasee – ‘Lai de Tuma’ in het Reto-Romaans – heet dit meer en het ligt op 2.345 meter hoogte. In de lente bloeit daar het wollegras en kabbelt het glasheldere water richting de vallei. Onvoorstelbaar dat dit onooglijke riviertje aanzwelt tot het de machtige Rijn wordt.

 

 

Goud en kristallen, geschenken der natuur

Iets verder in het dal kun je al spreken van een echte rivier en de kans dat er goud gevonden kan worden is groot. Een schop, emmer, zeef, pan en regenlaarzen kunnen ter plaatse gehuurd worden. De lokale experts wijzen graag de beste goudvindplaatsjes aan en verklappen enkele trucs. Eén van de meest ervaren goudwassers is Gold-Gusti die door zijn verfijnde techniek al meerdere goudstukjes heeft gevonden.

In de bergen rond Disentis Sedrun is er nog meer waardevols te vinden: kristallen! Het zoeken naar deze edelstenen heeft een lange traditie. Al in de 17e eeuw vonden de paters-benedictijnen van Disentis kristallen in de rotsen. De kennis over de vindplaatsen wordt sindsdien van generatie op generatie doorgegeven. Veel van de gevonden minerale schatten kunnen bewonderd worden in lokale musea. Tijdens bergtochten is het mogelijk om onder begeleiding van lokale gidsen te zoeken naar kristal. Zelfs zonder goud- of kristaloogst is het 100% genieten, want het contact met de prachtige natuur is al een beloning op zich.

 

 

1400 jaar oud benedictijnenklooster

Boven Disentis troont het machtige klooster van de benedictijnen dat in 2015 zijn 1400ste verjaardag vierde. Hier gaan oud en nieuw hand in hand, de barokstijl en de nieuwbouw die aan de lokale architect Gion A. Caminada werd toevertrouwd. Er is een cultuurhistorisch streekmuseum, een landbouwbedrijf en in de kloostergang een bistro. Het is broeder Gerhard Alig die in de bakkerij de hoekige Bündner notentaarten bakt. Alleen mannen kunnen in het klooster voor korte of langere tijd verblijven.

Disentis Sedrun all-in

Net als in tal van andere plaatsen in Graubünden is er in Disentis Sedrun een aantrekkelijk gratis all-in aanbod zodra er één overnachting geboekt wordt in de regio. Dat geldt voor trein, bus en kabelbanen van juni tot oktober. Ook het zwembad Bogn Sedrun en het sport- en cultuurcentrum, mét klimmuur en minigolfterrein, zijn met deze all-in gastenkaart gratis toegankelijk. Dat maakt een vakantie aan de bron van de Rijn nog aantrekkelijker.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.