Dit is de nieuwste toevoeging aan de UNESCO Wereld Erfgoed Lijst

Kroatië biedt de perfecte mix van bruisende energie, die je verwacht van een jong land, en de vriendelijke, ontspannen gastvrijheid van een traditionele mediterraanse bestemming. Bovendien kent Kroatië een rijke geschiedenis en cultuur die niet alleen in de vele musea, galerieën en kathedralen is te ontdekken.

Het nieuwe UNESCO Wereld Erfgoed

Het nieuwe UNESCO Wereld Erfgoed

Kroatië heeft namelijk, ondanks het feit dat het land relatief klein is, een aanzienlijk aantal bezienswaardigheden op de UNESCO Wereld Erfgoed Lijst staan. En sinds 15 juli is er daar één bijgekomen: na een procedure van zes jaar heeft de UNESCO de Kroatische “Stécci” – een bepaald soort middeleeuwse grafstenen – aan de Wereld Erfgoed Lijst toegevoegd.
Met de laatste toevoeging telt het land nu zeven Wereld Erfgoed Lijst genoteerde bezienswaardigheden. Hieronder volgt een opsomming van de locaties, die door velen beschouwd worden als een aantal van ‘s werelds meest fascinerende trekpleisters.

 

 

# 1 Stécci – Middeleeuwse begraafplaatsen en grafstenen (2016)

De zogenaamde “Stécci” zijn monumentale middeleeuwse grafstenen, voornamelijk gesneden uit kalksteen en meestal rechthoekig van vorm met een vlakke bovenkant of gevel. Er zijn zowel liggende als staande versies van de stenen monolieten. Stécci zijn vaak versierd met inscripties of rudimentaire vormen, bijvoorbeeld spiralen, arcades, sterren of religieuze symbolen, maar ook meer complexe motieven zoals dieren, ridderlijke toernooien en, het meest beroemde, het beeld van een man met zijn rechterhand omhoog. Er wordt aangenomen dat het type versiering niet alleen afhankelijk is van de artiest die de Stécci heeft gemaakt, maar ook van de overledenen die daaronder hun laatste rustplaats hebben gevonden, aangezien grafstenen zijn gemaakt volgens hun wensen. Onderzoeken suggereren dat de eerste Stécci in de tweede helft van de 12e eeuw werden gebouwd en het hoogtepunt in populariteit bereikte in de 14e en 15e eeuw. In het begin van de 16e eeuw werd het gebruik ervan volledig gestaakt. Meer informatie over de middeleeuwse grafstenen is te vinden op de officiële website van UNESCO. Er zijn 4400 Stécci te vinden in Kroatië, verdeeld over twee begraafplaatsen. Ze zijn te vinden bij Velika en Mala Crljivica, Cista Velika en Dubravka St. Barbara, Konavle. De Mala Crljivica begraafplaats ligt 55 kilometer ten oosten van Split en is gemakkelijk te bereiken met de auto in ongeveer een uur. De begraafplaats bij Dubravka ligt slechts een uur rijden ten zuiden van Dubrovnik.

# 2 Stari Grad Plain (2008)

De Stari Grad Plain is één van de langst gecultiveerde agrarische gebieden in de wereld. De vlakte, opgericht door de oude Griekse kolonisten in de 4e eeuw voor Christus, heeft het leven op het eiland duizenden jaren voorzien. De originele wijngaarden en olijfbomen in dit vruchtbare stukje land zijn tot op heden intact gebleven. De grenzen tussen de individuele percelen op de vlakte worden gekenmerkt door oude stenen muren en afwerkingen. Dit is een bewijs van het geometrische systeem van de verkaveling die gebruikt werd in de oudheid. Vandaag de dag is dit mooie en cultureel belangrijke gebied ook een natuurreservaat. Klik hier voor meer informatie. De Stari Grad Plain werd in juli 2008 aan de UNESCO Wereld Erfgoed Lijst toegevoegd. De vlakte is te vinden op het Adriatische eiland Hvar. De meest handige manier om er te komen is met de auto en de veerboot vanuit Split naar Hvar City. Vanaf daar is het slechts een korte reis naar de stad van Stari Grad, gelegen aan de rand van de Stari Grad Plain.

3 # De St. Jacobuskathedraal (Katedrala sv. Jakova) in Šibenik (2000)

De St. Jacobuskathedraal is ontworpen door de architecten Francesco di Giacomo, Georgius Mathei Dalmaticus en Niccolò di Giovanni Fiorentino. In deze kathedraal komen Noord-Italiaanse, Toscaanse en Dalmatische bouwstijlen van de 15e en 16e eeuw samen. Uit de vele unieke decoratieve details, zoals de 71 gebeeldhouwde gezichten van mannen, vrouwen en kinderen, blijkt de samensmelting van Gotische en Renaissance kunst. Momenteel wordt de Jacobuskathedraal beschouwd als de belangrijkste prestatie op architectonisch gebied in Kroatië in de 15e en 16e eeuw. Vanwege zijn exceptionele waarde werd dit monument in 2000 opgenomen op UNESCO Wereld Erfgoed Lijst. Meer leren? Klik hier. Šibenik is gelegen aan de belangrijkste kustweg van Kroatië, de Jadranska Magistrala (E65) en is ongeveer een uur rijden vanuit Split.

 

 

#4 Historisch centrum van Trogir (1997)

Het historische centrum van Trogir verscheen voor het eerst op de UNESCO Wereld Erfoed Lijst in 1997. Dit centrum is een uitstekend voorbeeld van stedelijke continuïteit: de stad beschikt over mooie Romaanse kerken evenals indrukwekkende Renaissance en barokke gebouwen uit de Venetiaanse periode. Het beroemdste bouwwerk is kathedraal Sv. Lovro (Laurentius) met zijn imposante hoofdpoort dat wordt beschouwd als het belangrijkste voorbeeld van de Romeinse en Gotische kunst in Kroatië. Een verborgen culturele schat is het stratenplan van Trogir die dateert uit de Hellenistische periode. Bezoek de UNESCO website voor meer informatie. Trogir is slechts 45-minuten rijden vanaf Split: de weg volgt de kustlijn. Ideaal om te combineren met een bezoek aan de haven of een boottochtje.

#5 Euphrasian Basilica of Poreč (1997)

De basiliek van Poreč werd ook in 1997 op de UNESCO Wereld Erfoed Lijst gezet. Het indrukwekkende complex is met zijn heiligdom, klokkentoren, doopkapel en het paleis van de bisschop een perfect voorbeeld van vroege Byzantine architectuur. De kathedraal is genoemd naar bisschop Euphrasius, die de kathedraal in de 6e eeuw renoveerde en versierd met de beroemde mozaïeken. Klik hier om meer te leren over het historische centrum van Poreč. Poreč is een stad in Istrië. Vanaf Pula Airport kom je met de auto binnen een uur indien je de E751 neemt.

 

 

#6 Dubrovnik Old Town (1979)

De oude stad van Dubrovnik staat op de UNESCO Wereld Erfoed Lijst sinds 1979. De stad staat bekend als de parel van de Adtriatische Zee, maar is ook beroemd door de bekende tv-serie Game of Thrones. De stad werd een belangrijke zeemacht in de dertiende eeuw door de ligging aan de Dalmatische kust. De culturele monumenten in Dubrovnik zijn twee keer beschadigd geraakt in de geschiedenis. De eerste keer was in 1667 toen de stad werd opgeschrikt door een aardbeving. De tweede keer was in 1990 tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. Dubrovnik was echter in staat om de prachtige Gotische, Renaissance en Baroque kerken, paleizen en fonteinen te behouden. Vandaag de dag is de Old Town of Dubrovnik prioriteit bij het restauratie programma van UNESCO. Dubrovnik is de meest zuidelijke stad in Kroatië en de makkelijkste manier om er te komen is met het vliegtuig.

#7 Split en het Paleis van Diocletian (1979)

Het centrum van Split werd in 1979 toegevoegd aan de UNESCO Wereld Erfoed Lijst en biedt veel culturele oogappels. Bijvoorbeeld het paleis van Diocletian dat werd gebouwd tijdens de late 3e eeuw en vroege 4e eeuw. De kathedraal werd gebouwd met materialen van een oud mausoleum. De indrukwekkende omgeving is compleet met de Romeinse kerken, Middeleeuwse forten en Gotische, Renaissance en Baroque paleizen. Meer informatie over Split vind je hier. Split is de tweede grootste stad in Kroatië en bereik je gemakkelijk per vliegtuig. Het vliegveld is 20 minuten van de stad gelegen.

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.