Ontdek de Nacht van de Dictatuur in Museum de Gevangenpoort

Museum de Gevangenpoort doet ook dit jaar weer mee aan de Nacht van de Dictatuur op vrijdag 9 september a.s. Drie gastsprekers geven deze avond een rondleiding door de eeuwenoude cellen en vertellen over de doodstraf in dictatoriale regimes.

Museum de Gevangenpoort

Museum de Gevangenpoort

De sprekers Ben Croon (jurist en auteur van ‘Van Gifbeker tot Guillotine’), Bart Stapert (advocaat van Ang Kiem Soei en andere terdoodveroordeelden) en Floor Beuming (Amnesty International) verbinden in hun rondleiding de geschiedenis van het strafrecht met hedendaagse discussies en actualiteit.

 

 

De doodstraf in dictatoriale regimes

De doodstraf was vroeger de zwaarste straf die een gevangene in de Gevangenpoort kon krijgen. In Nederland werd de doodstraf in 1870 afgeschaft, maar in hedendaagse dictatoriale regimes wordt dit strafmiddel nog vaak gebruikt. Tijdens de Nacht van de Dictatuur geven drie gastsprekers hun visie:

Ben Croon (21.15 Nederlands | 22.45 uur Engels)

Na zijn carrière als jurist schreef Ben Croon (1947) het boek ‘Van Gifbeker tot Guillotine’. Hierin behandelt hij tien spraakmakende politieke processen uit de geschiedenis, die meer dan eens eindigden met de doodstraf. Wat gebeurt er wanneer een machthebber geen tegenspraak krijgt, zoals in een dictatuur? Hij vertelt over de ontwikkeling van macht en rechtspraak door de eeuwen heen: van Socrates’ gifbeker in het democratische Athene tot de onthoofding van koning Lodewijk XVI in Frankrijk.

 

 

Bart Stapert (21.45 Nederlands | 23.15 uur Engels)

Bart Stapert (1964) was de advocaat van Ang Kiem Soei en vele andere terdoodveroordeelden. Tijdens de Nacht van de Dictatuur vertelt hij over zijn ervaringen met de doodstraf en zijn visie hierop: “Een staat die de doodstraf oplegt, is een staat die teveel macht heeft”.

Floor Beuming (22.15 Engels | 23.45 uur Nederlands)

In Saoedi-Arabië worden jaarlijks honderden mensen ter dood veroordeeld. Lijfstraffen zijn aan de orde van de dag. Hoe verloopt een proces en wie zijn de mensen die worden geëxecuteerd en die stokslagen krijgen? Waar kun je die straffen voor krijgen en hoe worden deze uitgevoerd? Floor Beuming (1979) van Amnesty International geeft tijdens de Nacht van de Dictatuur antwoord op deze vragen. Ook vertelt ze over de acties die Amnesty International voert om een einde te maken aan de doodstraf en het effect dat dit heeft op de praktijk in een land als Saoedi-Arabië

De Nacht van de Dictatuur is als tegenhanger van de Dag voor de Democratie in het leven geroepen, om op een andere manier stil te staan bij de betekenis van democratie en rechtsstaat.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.