In de voetsporen van de Welfen in Nedersaksen

De Welfen vormen de oudste dynastie van Europa en hun afstammelingen hebben in Nedersaksen indrukwekkende sporen achtergelaten. De steden Hannover, Celle, Wolfenbüttel en Braunschweig herbergen unieke kenmerken van deze regentschapsperiode van de Welfen.

Slot Marienburg. Foto: Patrice Kunte

Slot Marienburg. Foto: Patrice Kunte

Zomerresidenties in Hannover

123 jaar lang regeerden Hannoveraanse koningen het Britse rijk. Daarmee drukten ze hun stempel op de wereldgeschiedenis. De zomerresidenties, het slot Marienburg en de Herrenhäuser Gärten (de tuinen van Herrenhausen) met het kasteel Herrenhausen, laten zien hoe het hoofse leven er in vervlogen tijden aan toeging.
De Herrenhäuser Gärten zijn een juweel van barokke tuinkunst. Geïnspireerd door Zonnekoning Lodewijk XIV liet keurvorstin Sophie von der Pfalz de Großen Garten (grote tuin) eind 17e eeuw naar Frans voorbeeld aanleggen. Ze maakte deze tuin tot haar levenswerk.
Ten zuiden van Hannover ligt het neogotische sprookjeskasteel van de Welfen, Marienburg. Koning George V schonk dit kasteel als blijk van liefde aan zijn echtgenote, koningin Marie.

 

 

Welfenkasteel in Celle

Met meer dan 500 vakwerkhuizen biedt de oude binnenstad van Celle bezoekers de grootste verzameling vakwerkhuizen ter wereld. Daarnaast herbergt Celle het oudste volledig behouden Welfenkasteel van Duitsland. Een bezichtiging van deze unieke combinatie van barok en renaissance is niet het enige dat de moeite waard is. Bezoek ook eens Schlosstheater Celle, het oudste baroktheater van Duitsland, waar nog regelmatig wordt opgetreden.

Wolfenbüttel

Het schitterende kasteel in Wolfenbüttel laat de hoofse wooncultuur en de hertogelijke pracht en praal zien. De oude burcht is ontstaan uit een kastelencomplex van de 13e eeuw en kreeg in de 18e eeuw een barokke vakwerkfaçade. Daarmee is de burcht tot de dag van vandaag een schitterend kunstwerk van het barokke tijdperk.

 

 

Braunschweig

In de middeleeuwen koos Welfenhertog Heinrich der Löwe Braunschweig als residentie en liet hij als teken van zijn heerschappij een leeuwenstandbeeld oprichten. Dit standbeeld pronkt nog steeds als symbool van de stad op het middeleeuwse kasteelplein. Verdere tekenen van de heerschappij van de Welfen in Braunschweig zijn het kasteel Richmond en het in 2005-2007 zeer gelijkend heropgebouwde residentiekasteel, waarop de Braunchweiger Quadriga (het grootste vierspanstandbeeld van Europa) zich verheft.

De 9 steden van Nedersaksen

Hannover, Celle, Wolfenbüttel und Braunschweig vormen samen met de steden Hamelen, Goslar, Göttingen, Hildesheim en Lüneburg het samenwerkingsverband de_9 steden Nedersaksen. Allemaal steden met een prachtige middeleeuwse sfeer, net over de grens en daarmee een ideaal voor een weekendje weg. Meer informatie op www.9staedte.de/en/

De Herenhuistuin in Hannover. Foto: Rosi Radecke

De Herenhuistuin in Hannover. Foto: Rosi Radecke

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.