De beste manier om Emscherkunst te ontdekken? Op de fiets.

Enkele decennia geleden had iedereen je voor gek verklaard als je vertelde dat je voor je plezier ging fietsen door het Ruhrgebied. Inmiddels is een uitgebreid netwerk van fietsroutes en fietspaden aangelegd die van industrieel erfgoed naar industrieel erfgoed lopen.

Fietsers bij het kunstwerk 'reemrenreh' van Bogomir Ecker in Herne, Foto: Thorsten Arendt

Fietsers bij het kunstwerk ‘reemrenreh’ van Bogomir Ecker in Herne, Foto: Thorsten Arendt

Onderweg is het verrassend groen. Deze zomer vormt de kunstmanifestatie Emscherkunst 2016 een uitstekende aanleiding het Ruhrgebied rondom Dortmund te ontdekken. En de beste manier om zowel met de kunstwerken in de openlucht, als met het landschap in transitie kennis te maken is op de fiets. Onmisbaar bij een (fiets)tocht langs de kunstwerken is het handige Kunst & Fietsgidsje.

Over Emscherkunst

De kunstmanifestatie Emscherkunst vindt deze zomer alweer voor de derde keer plaats. Nog tot en met 18 september staan op 7 locaties in en om Dortmund 24 kunstwerken in de openbare ruimte vlakbij de rivier de Emscher. Naast de omvorming van het open riool dat de Emscher lange tijd is geweest tot een natuurlijk rivierlandschap, vormen de teloorgang en transformatie van het industriële landschap van het Ruhrgebied de leidraad voor deze tentoonstelling.

 

 

Het landschap en industrieel erfgoed als tentoonstellingsruimte

De deelnemende kunstenaars hebben zich intensief met de omgeving en haar geschiedenis beziggehouden en reageren daarop met hun sculpturen, installaties, interventies, performances en films. Een tocht langs de verschillende kunstwerken brengt je op plekken waar je normaal gesproken niet komt, of mag komen. Een enorm reservoir versierd met mozaïekstenen bij een voormalige waterzuiveringsinstallatie, een pauzeplek langs het fietspad in een verwilderd hazelaarbosje onder de snelwegbrug, een filminstallatie in een voormalige cokesfabriek. Je struikelt onderweg over de kunst en je wordt met de geschiedenis en de toekomst van het Ruhrgebied geconfronteerd.

Kunst & fietsgidsje

Een korte beschrijving van de kunstwerken en een kaartje met de verschillende locaties zijn te vinden in het onmisbare (Duitstalige) gidsje dat voor € 9 onder meer bij de vier bezoekerscentra te koop is. Het is ook online te bestellen bij Ruhr Tourismus GmbH. Om de 50 km lange kunstroute met alle 24 kunstwerken te verkennen zijn 2 dagen nodig. Bij de bezoekerscentra zijn ook fietsen te huur. De tocht zou bijvoorbeeld kunnen beginnen bij Museum Strom & Leben in Recklinghausen om dan 50 km verderop te eindigen bij de Emscherquellhof in Holzwickede. Een andere mogelijkheid is om vanuit Dortmund een tocht in oostelijke en een in westelijke richting te maken.

 

 

Er worden ook begeleide dagtochten met de fiets aangeboden. Op de west- of oostroute maakt u tijdens een 4,5 uur durende fietstocht kennis met het landschap en de kunst.
bad92bba-6581-446a-8fba-b0e36b7785a1

Overnachten in een kunstwerk

Wie niet genoeg van de kunst kan krijgen, kan overnachten in een kunstwerk. ‘Warten auf den Fluss’ van Observatorium uit Rotterdam en het kleine tentenkamp van Ai WeiWei zijn op een beperkt aantal data nog beschikbaar.

Meer informatie (in het Engels en Duits) en een overzicht van alle verkooppunten voor het gidsje: www.emscherkunst.de.

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.