Ontdek Emscherkunst, de grote internationale tentoonstelling in het Ruhrgebied

Emscherkunst, de grote internationale tentoonstelling in het Ruhrgebied met kunst in de openbare ruimte, wordt op zaterdag 4 juni geopend. 100 dagen lang zullen 24 kunstwerken in de natuur langs de rivier de Emscher en in de stad, in het Unionviertel in Dortmund, te zien zijn.
emscherkunst-ruhrgebied-duitsland

Een groot deel van de bijdragen is speciaal voor de editie van 2016 ontwikkeld. Bijvoorbeeld het filmische project met de werktitel ‘Die Insel’ (het eiland) van Erik van Lieshout. Sommige objecten uit een vorige editie worden op een andere plaats, in een andere context, weer opgebouwd, zoals de mobiele houten brug ‘Warten auf den Fluss’ (wachten op de rivier) van kunstenaarsgroep Observatorium uit Rotterdam.

Ontdek de kunst en beleef de verandering

Het motto van Emscherkunst deze zomer is ‘Ontdek de kunst – beleef de verandering’. Naast de omvorming van het open riool dat de Emscher lange tijd is geweest tot een natuurlijk rivierlandschap, vormen de teloorgang en transformatie van het industriële landschap van het Ruhrgebied de leidraad voor deze tentoonstelling. De deelnemende kunstenaars hebben zich intensief met de omgeving en haar geschiedenis beziggehouden en speciaal daarop afgestemde sculpturen, installaties, interventies, performances en films gemaakt. Op 7 verschillende locaties tussen Herne en Dortmund/Holzwickede zijn deze zomer 24 kunstwerken te zien. Naast de meer landelijke omgeving is het Unionviertel, een wijk in het centrum van Dortmund, een zwaartepunt.

 

ZIE OOK: Hacking Habitat: Grootschalige internationale tentoonstelling

 

Nederlandse inbreng

Op de plek waar tot 2004 hoogovens en een staalfabriek stonden, is na de afbraak een groot kunstmatig meer ontstaan: de Phoenix-See. Het industrieterrein is veranderd in een recreatiegebied met aan de oever luxe villa´s. De contrasten en de spanning tussen het natuurlijke en het kunstmatige fascineren Erik van Lieshout. Voor het filmische project ‘Die Insel’ (werktitel) woonde hij in Dortmund en werkte hij van augustus tot november 2015 op het eiland in de Phoenix-See: met minimale middelen, een boot en wat er voorhanden was op het eiland onderzoekt hij de grenzen van filmische performance en politiek. Daarbij geholpen door zijn assistent Ahmad, een Syriër uit het nabije vluchtelingenhuis. ‘Die Insel’ wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds.

 

 

De publiekslieveling bij de vorige edities was de mobiele en bewoonbare houten brug van kunstenaarsgroep Observatorium met de titel ‘Warten auf den Fluss’ (Wachten op de rivier). Dit jaar staat het werk bij de waterkruising bij het Rhein-Herne-Kanal in Castrop-Rauxel. De schrijfster Barbara Koehler zal in een van de zes paviljoens in de zigzagbrug haar ‘dichtershut’ inrichten en over haar tijdelijke thuis in dit geïndustrialiseerde landschap schrijven. In de overige paviljoens van ‘Warten auf den Fluss’ kan tijdens Emscherkunst worden overnacht (evenals in de tenten van het kunstwerk ‘Aus der Aufklärung’ van Ai WeiWei en de begaanbare sculptuur van Reiner Maria Matysik). Overnachtingen kunnen worden geboekt vanaf ca. 4 weken voor het begin van de tentoonstelling. De viskotter van kunstenares Marja Zomer ligt in de buurt aangemeerd. Zij zal de omgeving vastleggen in schilderijen en tekeningen en daarnaast zorgen voor de overnachtingsgasten.

Zie voor een overzicht van alle kunstenaars en kunstwerken: www.emscherkunst.de.

Comments are closed.