Ontdek de CO2-uitstoot van je reis

Reizen is het mooiste wat er is, maar toerisme heeft helaas ook nadelige effecten. Een voorbeeld is de schadelijke CO2-uitstoot die vliegen veroorzaakt. De Nederlandse reisorganisatie Better Places compenseert sinds begin dit jaar de CO2-uitstoot van al haar reizen. De uitstoot per reis is vanaf nu ook inzichtelijk op de website van Better Places. Aan de hand van infographics zie je per bestemming hoeveel uitstoot je reis veroorzaakt en welke keuzes je kunt maken om die uitstoot te beperken.

De CO2-uitstoot van een reis naar Cuba

De CO2-uitstoot van een reis naar Cuba

De CO2-uitstoot van een verre reis wordt tot 90% veroorzaakt door de vlucht van en naar je bestemming. Als reiziger kun je die uitstoot beperken door bewuste keuzes te maken voor je vlucht. Zo kun je beter een rechtstreekse vlucht nemen en goed kijken naar het toestel waarmee een maatschappij vliegt. Een nieuw vliegtuig stoot bijvoorbeeld minder CO2 uit. Ter plekke kun je het aantal binnenlandse vluchten beperken en daarnaast kiezen voor duurzame accommodaties.

 

 

Better Places compenseert alle CO2-uitstoot

Bij Better Places staat reizen met aandacht voor natuur en lokale bevolking centraal. De reisorganisatie wil haar verantwoordelijkheid nemen voor het beperken van de CO2-uitstoot die reizen veroorzaakt. Sinds dit jaar compenseert Better Places als eerste reisorganisatie de CO2-uitstoot van al haar reizen, inclusief vluchten. Oprichter Saskia Griep: “We berekenen de totale uitstoot van een reis met een rekentool. Vervolgens compenseren we die door te investeren in efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Dit project voldoet aan de Gold Standard, het strengste duurzaamheidskeurmerk voor wereldwijde CO2-reductieprojecten.” In Ghana wordt vooral op houtskool gekookt, wat onder andere ontbossing tot gevolg heeft. Het overstappen op energiezuinige kooktoestellen beperkt de uitstoot van broeikasgassen fors. Koken wordt bovendien schoner, doordat de rookontwikkeling afneemt.

 

 

Infographics maken CO2-uitstoot inzichtelijk

Better Places maakt de CO2-uitstoot per reis inzichtelijk, in de vorm van infographics. Per bestemming wordt de uitstoot vervolgens uitgewerkt, bijvoorbeeld bij Cuba en Colombia. De infographics maken ook duidelijk wat de verschillen zijn tussen vluchtopties. Saskia Griep: “CO2-uitstoot is nog altijd iets abstracts. Wat betekenen die getallen en hoeveelheden precies? Daarom vergelijken we de uitstoot in onze infographics met de uitstoot die dagelijkse activiteiten veroorzaken. Dat zorgt voor meer inzicht en helpt reizigers om duurzamere keuzes te maken.”

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.