Hoog Catharijne in een Mondriaans jasje

In 2017 staan verschillende steden in Nederland in het teken van 100 jaar De Stijl. Vier van de bekendste De Stijl kunstenaars zijn in Utrecht of Amersfoort geboren: Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg en Bart van der Leck.

Hoog Catharijne

Hoog Catharijne

Deze steden in de provincie Utrecht staan dan ook uitgebreid stil bij het jubileum. Op 29 juni onthult Mariëtte Pennarts, gedeputeerde van de provincie Utrecht, in het knooppunt van Nederland, winkelcentrum Hoog Catharijne, een 17 meter lange visual over het landelijke programma van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design.

 

 

Van innovators toen naar gamechangers nu

De kunstenaars van De Stijl kunnen worden gezien als revolutionaire innovators aan het begin van de 20e eeuw. Ze streefden naar een radicale hervorming van de kunst, die gelijk opging met de technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld. De mannen van De Stijl mogen met recht de gamechangers van die tijd genoemd worden. 100 jaar later heeft Utrecht ook veel gamechangers. Tijdens het themajaar worden in Utrecht en Amersfoort in samenwerking met diverse instellingen, activiteiten ontwikkeld waarin de verbinding gelegd wordt tussen de innovators van De Stijl toen en de gamechangers van nu.

 

 

Programmering 2017 in Utrecht en Amersfoort

In Utrecht en Amersfoort is nog veel van De Stijl te zien. Zo staat het geboortehuis van Piet Mondriaan in Amersfoort. Dit geboortehuis is in maart 2017 helemaal vernieuwd en brengt het leven van Mondriaan op een eigentijdse manier in beeld. Het Centraal Museum in Utrecht heeft de grootste Rietveldcollectie ter wereld. Met een unieke tijdelijke voorjaarstentoonstelling over Rietveld herdenkt museum het 100 jarig bestaan van De Stijl. In het najaar van 2017 staat hier ook de tentoonstelling ‘Droog – ontdek het begin van Dutch Design’ op het programma. Met het Rietveld Schröderhuis (behorende tot de collectie van het Centraal Museum) heeft Utrecht bovendien de enige UNESCO werelderfgoedlocatie binnen het thema Mondriaan tot Dutch Design. Vanaf mei 2017 stelt Kunsthal KAdE in Amersfoort in de tentoonstelling ‘De Kleuren van De Stijl’ het kleurgebruik van De Stijl kunstenaars centraal en trekt lijnen naar de hedendaagse kunst. Vanaf september 2017 opent bovendien het Rietveldpaviljoen Amersfoort weer haar deuren met een speciaal programma en de tentoonstelling ‘Paviljoen 18 X 18 – Gerrit Rietveld’ . Daarnaast haken ook andere organisaties, horeca en middenstand aan bij het themajaar waardoor Utrecht en Amersfoort in 2017 “De Stijl kleuren”.

Over het themajaar

2017 is het jaar waarin we 100 jaar vormgeving van de toekomst vieren. Directe aanleiding is de oprichting van De Stijl in 1917, met kenmerken die tot op de dag van vandaag in Dutch Design te zien zijn. Om deze mijlpaal te vieren heeft NBTC Holland Marketing, samen met haar partners, 2017 uitgeroepen tot themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’.
Het themajaar markeert de introductie van de verhaallijn Mondriaan tot Dutch Design, die bezoekers door heel Nederland naar interessante plaatsen voert die te maken hebben met werken uit de periode van De Stijl en hedendaags design. Musea, erfgoedlocaties en evenementen in Nederland stellen werk van topdesigners centraal, zetten deuren van ateliers open en eren kunstenaars als Mondriaan, Rietveld, Van der Leck en Van Doesburg.
Dit themajaar komt tot stand door een samenwerking van NBTC met uiteenlopende partners.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.