Typisch Duitse zomerfeesten – goed voor een glimlach tot diep in de herfst

Duitslands antwoord op de ‘feel good movie’: al die mooie tradities en hartverwarmende gebruiken waar ieder jaar een prachtig feestje omheen gebouwd wordt. Sfeer maken, dat lukt goed, in de vier noordelijke grensregio’s Münsterland, Emsland, Grafschaft Bentheim en Osnabrücker Land. Met een groen, licht glooiend landschap als blijvend decor.

Historische markt. Foto: Imma Schmidt

Historische markt. Foto: Imma Schmidt

Kleine dorpsfeestjes en grotere evenementen, tegelijk knus en uitbundig, verzorgd en zwierig, authentiek en verrassend. Eigenlijk is het elke week wel ergens raak. Een paar niet te missen hoogtepunten, voor het gemak in volgorde van opkomst:

 

 

Sommerfest Tierpark Vechtehof, Nordhorn

Eén keer per jaar blijven de poorten ‘s avonds open en verandert de groene Tiergarten langzaam in een gezellige Biergarten. Genieten van muziek, theater en lekker eten op een bierbankje in het park bij de ondergaande zon. Zaterdag 9 juli vanaf 18:00 uur.

Sommerfest Tierpark. Foto: Franz Frieling

Sommerfest Tierpark. Foto: Franz Frieling

 

 

Bloeiende boekweit: ook al aanleiding voor een feest!

Ofwel: het Buchweizenblütenfest op het terrein van het Emsland Moormuseum in Geeste. Zondag 31 juli, vanaf 10:00 uur. Alle ingrediënten voor een onvergetelijke zomerzondag zijn aanwezig: prachtig veenmoeras, rustige feestmuziek, smakelijke pannenkoeken à la Jan-Hinnerk (mét boekweitmeel), schitterend industrieel erfgoed zoals de gigantische stoomploeg Mammut, waarmee het ooit zo onvruchtbare Emsland werd ontgonnen, voor landbouw en bewoning.

 

 

Dertig kilometer verderop in Rheine

Ietsje verder Duitsland in – toch nog altijd maar een dik half uur van Oldenzaal – is op diezelfde zaterdag de 20ste een druk bezochte Vlooienmarkt speciaal voor kinderen, in zijn soort de allergrootste van het land. Zo’n 1.300 kinderen verkopen in een kraampje of op een dekentje speelgoed, kinderboeken, puzzles, maar ook curiosa en vintage huisraad van Oma’s zolder. Ruilen mag, afdingen natuurlijk ook! Koopjesjagers opgelet: de markt gaat al om 06:00 uur open.

Warendorf: de plechtige viering van Maria Hemelvaart

Ook voor niet-gelovigen bijzonder indrukwekkend. Op de hoogtijdag zelf, zondag 21 augustus, is er in het oude centrum, dat zó in een sprookjesboek past, een processie waar je stil van wordt. De route loopt onder negen uitbundig versierde ‘Mariabogen’ – een soort tijdelijke ere-poorten, die met veel toewijding versierd zijn, vol bloemen en lichtjes. Vooral ‘s avonds een fantastisch gezicht, als de mariabeelden feeëriek verlicht opdoemen uit het donker. Kippenvel dus. De grote dag wordt in het weekend ervoor al voorzichtig aangekondigd: zaterdagmiddag, 13 augustus, trekt een grote optocht de stad in, met zo’n 200 paarden, ruiters en koetsen, voorafgegaan door een stemmige fanfare. Je moet het één keer in je leven meegemaakt hebben.

Pure nostalgie: de Historische Markt van Bad Essen

Lekker terug in de goeie ouwe tijd, dat kan mooi in het weekend van 26-28 augustus in Bad Essen, het befaamde zoutkuuroord in het Osnabrücker Land. Lang vergeten oude ambachten, eerlijke streekproducten en andere koopwaar, plus een enthousiast gebracht randprogramma op het podium.

Middeleeuwse atmosfeer op de Korn- und Hansemarkt in Haselünne

De pittoreske vakwerkgevels rond het plein staan er al een eeuwigheid, in dit oude hanzestadje dat oogt als een ‘openluchtmuseum’ aan de Hase, een zijrivier van de Ems. Iedere twee jaar, dit jaar van 9 t/m 11 september, wordt alles uit de kast gehaald voor een bedrieglijk echte historische markt, met niet alleen marktkooplui in authentiek antiek kostuum, maar ook jongleurs, narren, troubadours, binnenschippers, ambachtslieden en kroegbazen. Ook de ‘normale’ moderne winkels zijn zowel zaterdag als zondag open.

Dinsdag 13 september: Maria-Geburts-Markt in Telgte

Ooit genoemd naar de katholieke feestdag Maria-Geboorte, maar intussen kent dit bonte spektakel vele gezichten. De ‘Kirmes’ begint al zaterdag de 10e – een geslaagde combinatie van jaarmarkt, kermis, delicatessenboulevard en vrolijk volksfeest. Oorspronkelijk was de paardenmarkt het middelpunt van alle feestvreugde, nu worden er ook kippen, schapen en kleine huisdieren verhandeld. Grote attractie zijn de ‘Marktschreeuwers’, die een wedstrijdje doen wie het hardst groenten, taarten, deegwaren of vis kan aanprijzen!

Burgmannsfest in Quakenbrück

Een uitstapje naar het genoeglijke Osnabrücker Land loont: van 16-18 september viert Quakenbrück zijn jaarlijkse stadsfeest. En hoe. Negen podia in de binnenstad, koopzondag met veel speelse aandacht voor het hele gezin. In de avond komt iedereen bij elkaar in het oude straatje St. Antoniort, voor livemuziek en schuimend bier. Op www.burgmannsfest.de telt de klok al verwachtingsvol af.

Kijk voor meer evenementen op: www.geheimoverdegrens.nl.

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.